CORONATION 1953
Η Αγγλική αποικιοκρατική κυβέρνηση έκανε πάντα ενέργειες που σκοπό είχαν να περιορίσουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και να αναγκάζουν τους Κύπριους να ζητούν άδεια από τις Αρχές για οποιαδήποτε εκδήλωση ( αθλητική, εθνική, θεατρική και άλλες).
Το 1953 έγινε η ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ Β. Με οδηγίες που ήρθαν από το Λονδίνο σε όλες τις αποικίες διοργανώθησαν μεγάλες και πολλές εκδηλώσεις που σκοπό είχαν την ενδυνάμωση της θέσης τους και την επίδειξη δύναμης.
Οι γνωστοί για την τυπικότητα και την οργάνωσή τους Άγγλοι φρόντισαν για όλα. Για το στολισμό των πόλεων και χωριών, για τη διοργάνωση επιδείξεων, παρελάσεων, δείπνων, χορών, συσσιτίων για τα φτωχά παιδιά και το γηροκομείο, διαγωνισμών, baby show, πυροτεχνημάτων, ειδικών εορτασμών στα σχολεία ( μέχρι Αθηαίνου και Λεύκαρα έγιναν), έκθεση ανθέων στο Ευρυβιάδειο, αθλητικούς αγώνες-επιδείξεις στην Αμερικανική Ακαδημία, γαϊδουροδρομίες, ιστιοπλοϊκούς αγώνες και πολλά άλλα.
Πρόγραμμα πλήρες που λέγαν και οι παλιοί. Οι εκδηλώσεις κράτησαν από τις 30 Μαϊου μέχρι τις 8 Ιουνίου 1953. Κάλυψαν και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και φυσικά τους Άγγλους υπήκοους. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που οι Έλληνες της Κύπρου καίγονταν από τις ανησυχίες της τύχης του άμοιρου νησιού, δυο χρόνια πριν την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955.
Ο μικρός μας φίλος, μαθητής της τρίτης τάξης στο Δημοτικό Καλογερά έχει τις δικές τους αναμνήσεις.
«Σε όλα τα σχολεία εκείνες τις μέρες ανάγκαζαν τους μαθητές βάσει του προγράμματος να τραγουδούν τον Εθνικόν Ύμνο της Αγγλίας. «Τον βασιλέα μας, κοινόν πατέρα μας, σώσον Θεέ….». Αυτό για τον Βασιλιά Γεώργιο, για τον οποίο έγιναν παρόμοιες εκδηλώσεις κατά τη στέψη του 1937. Ετσι άλλαξαν τα λόγια του Ύμνου κι έγιναν « Θεέ την άνασσαν, κοινήν μητέραν μας, σώσον Θεέ….».
Είχαν ανακοινώσει στους μαθητές ότι θα τους έδιναν δώρο κατά την ημέρα της στέψης από ένα αναμνηστικό φλυτζάνι με το ομοίωμα της Βασίλισσας. Έγινε η διανομή σε όλα τα σχολεία και για τα παιδιά του Δημοτικού Καλογερά φύλαξαν τα φλυντζάνια για να τα δώσουν σε κοινή γιορτινή εκδήλωση στο Ευρυβειάδειο Παρθεναγωγείο. Την προηγούμενη νύχτα της εκδήλωσης πήγαν άγνωστοι, διέρρηξαν το δωμάτιο φύλαξης των φλυντζανιών και έσπασαν τα πιο πολλά φλυντζάνια. Έτσι, στην εκδήλωση φλυντζάνια πήραν μόνο οι μαθήτριες. Η εκδήλωση έγινε κανονικά όπως προγραμματίστηκε, παρευρέθη και ο Διοικητής της Λάρνακας. Αργότερα μαθεύτηκε ότι πολλοί έσπασαν εκ των υστέρων τα φλυντζάνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποικιοκρατική κυβέρνηση.
Την ημέρα της στέψης έγινε μεγάλη τελετή στο παραλιακό μέτωπο των φοινικούδων, με παρελάσεις και συγκεντρώσεις. Όλη η ελίτ της Λαρνακας παρευρέθη και τίποτα δεν προμήνυε την επερχόμενη έκρηξη του αγώνα της ΕΟΚΑ.
Οι πιο πολλές φωτογραφίες είναι από το σημαντικό αρχείο του μ.Νίκου Μιλτιάδους.
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ