ΛΟΥΚΗΣ Ζ.ΠΙΕΡΙΔΗΣ (1865-1933)

ΛΟΥΚΗΣ Ζ.ΠΙΕΡΙΔΗΣ (1865-1933)

Ο Λουκής Ζ.Πιερίδης, ο πρωτότοκος υιός του Ζήνωνα Δ.Πιερίδη (1839-1911) και της Αυγούστας Α.Βοντιτσιάνου, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αρχαιολογία και φιλολογία. Εμπλούτισε τη συλλογή της οικογένειας με νεολιθικά εργαλεία, χαλκολιθικά ειδώλια, αγγεία της πρώϊμης και ύστερης εποχής του χαλκού,  Κυπρο-αρχαϊκά, Κυπρο-κλασσικά και Ελληνιστικά αγγεία, Αττικά αγγεία καθώς και Ρωμαϊκά.

 Ο Λουκής ήταν μέλος του κοινοβουλίου, πρόξενος της Γερμανίας και της Σουηδίας. Λόγω προσωπικής φιλίας του με τον  βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο 6ος Αδόλφο, συνέτεινε  να έρθει η Σουηδική Αρχαιολογική αποστολή στην Κύπρο (1927-1931). Η εν λόγω αποστολή, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Αϊναρ Γέρσταντ, προσέφερε πάρα πολλά στην Κυπριακή Αρχαιολογία.   Ο σουηδός Βασιλιάς επισκέφτηκε την Κύπρο τον Οκτώβριο του 1930 και ανάσκαψε και ο ίδιος μαζί με την Σουηδική Αποστολή.

Ο Λουκής Πιερίδης είχε μεγάλο ενδιαφέρον και για τα βιβλία . Η βιβλιοθήκη του είχε σπάνια βιβλία και από ένα χειρόγραφο κατάλογο 62 σελίδων  που έχουμε φαίνεται και το μεγάλο ενδιαφέρον του για την ιστορία και τον πολιτισμό. Το αρχείο του και η σημαντική βιβλιοθήκη για την Κύπρο δώρησε ο ανεψιός του Ζήνων Πιερίδης το 1942 στο Κυπριακό Μουσείο εις μνήμην του.

Διετέλεσε πρώτος Γραμματέας Διοικήσεως Λάρνακας  μέχρι το 1911. Επίσης ήταν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, της Εκπαιδευτικής Επιτροπείας, του Νομοθετικού Συμβουλίου και της Επιτροπείας Μουσείου.

Όταν κατασκευάστηκε ο Δημοτικός Κήπος ο Λουκής Ζ. Πιερίδης, δώρισε εις μνήμη Ευανθίας Πιερίδη το γειτονικό του κτήμα για την ανάπτυξη. Προς τιμήν του ονομάστηκε ο προτεινόμενος νέος δρόμος στα ανατολικά του κήπου οδός Λουκή Πιερίδη.

Το 1921 με δωρεά του Λουκή Πιερίδη στήθηκε προτομή του Ζήνωνα Κιτιέα κοντά στον Κήπο, στη μνήμη του πατέρα του Ζήνωνα Πιερίδη (1880-1883)που διετέλεσε  δήμαρχος της πόλης.

Υπήρξε πρόεδρος του  Ταμιευτηρίου Λάρνακος και ένας από του τέσσερεις ιδρυτές του περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά» . Δημοσίευσε διάφορες  μελέτες , εξέδιδε την εφημερίδα «Σώπατρος»  και το 1892 εξέδωσε τη «Λογοδοσία της Εφορίας της Μονής αγίου Γεωργίου του Κοντού»  και το  1902 το «Συναξάριον αγίων της Κύπρου-Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής».

Τιμητικές διακρίσεις. Ιππότης του Βασιλικού Τάγματος Βαζα Α’Τάξεως (Σουηδία), και Ιππότης του Βασιλικού Τάγματος  του Πολικού Αστέρος (Σουηδία).

Η σημαντική προσφορά της οικογένειας Πιερίδη στον πολιτισμό και στην Κύπρο γενικά είναι  διαχρονική και ουσιαστική. Δεν είναι πολλές οικογένειες που διατήρησαν το ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό και την ιστορία τόσα πολλά χρόνια. Και σε καιρούς δύσκολους.

Οι φωτογραφίες είναι από τα αρχεία των Eugenia Ashdjian , Ζήνωνα Πιερίδη, Λουκή Πιερίδη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Ευγενία για τις πληροφορίες.

Βιβλιογραφία

«Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920», Αριστείδης Λ.Κουδουνάρης, 2010.

«Μερικαί Παλαιαί οικογένειαι της Κύπρου», Αριστείδης Λ.Κουδουνάρης, 1972.

« Δημοτικός Κήπος Λάρνακας-Ιστορική αναδρομή», Μαρία Κουζαπά.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment