ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ, σε θάλασσα και αλυκή!
Δε γνωρίζουμε πότε άρχισαν οι Λαρνακείς ν’ασχολούνται με την ιστιοπλοϊα. Η ανεπίσημη έναρξη τέτοιων αγώνων το 1936 δεν μας επιτρέπει να ανατρέξουμε επίσημα σε πιό παλιές εποχές.
Κι όμως. Με την κάθοδο των Άγγλων, φαίνεται ότι ξεκίνησε να υπάρχει ενδιαφέρον για τα Ναυταθλητικά αγωνίσματα και τις ιστιοπλοϊες. Σ’αυτό, βασικό ρόλο έπαιξε και ο Πεζοπορικός, ο οποίος αμέσως μετά τα εγκαίνια του Γ.Σ.Ζ. προκήρυξε Ναυτικούς Αγώνες για τις 3.6.1928, οι οποίοι περιλάμβαναν κωπηλασία και ιστιοδρομία, με αθλοθέτη το Δήμο Λάρνακας. Στον τύπο της εποχής βλέπουμε τα αποτελέσματα των αγώνων και ονόματα των πληρωμάτων και των λέμβων ( ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΒΟΤΣΗΣ, ΜΑΦΑΛΝΤΑ).
Στο πρόγραμμα των ΙΖ’ Παγκυπρίων Αγώνων, που έγιναν στη Λάρνακα τον Απρίλη του 1928, στην κωπηλασία τετρακώπων λέμβων 800μ. τερμάτισε πρώτη η λέμβος «Ρόδος» του Αθλητικού Μουσικού Ομίλου Λάρνακας ( ΑΜΟΛ) με τους Μήτσο Καρεμφυλλάκη, Ξενή Αντωνιάδη, Νίκο Ζαβρό, Μιχαήλ Αντρόνικο και Ερνέστο Ράουτσερ. Επίσης έχουμε αποδείξεις στο αρχείο του Γ.Σ.Ζ. για αγορά υλικών για τα πανιά και τις βάρκες, καθώς και για φύλαξη των λέμβων ( ΡΟΔΟΣ και ΚΥΠΡΟΣ) σε αποθήκες για τα χρόνια 1931-32.
Η μεγάλη ανάπτυξη και το ενδιαφέρον των Λαρνακέων ήρθε μετά το 1950. Ώθηση στο αγώνισμα έδωσαν οι Παύλος Ρωσσίδης, Ντίμης Δημητρίου και Ανδρέας Ευρυβιάδης που ίδρυσαν τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας Φλαμίνγκο το 1951. Ωραίες φωτογραφίες μας άφησε ο Ρένος Ευρυβιάδης Γουάϊτσον.
Εντύπωση κάνει η εύρεση φωτογραφιών στα αρχεία των Νίκου και Ντίμη Δημητρίου, όπου παρουσιάζονται λέμβοι στην…αλυκή της Λάρνακας. Μάλιστα κατασκεύασαν και μικρή αποβάθρα για..επιβίβαση δίπλα στα «βουνά» του αλατιού που μάζευαν οι εργάτες.
Από τις πληροφορίες που έχουμε , φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο προσάρμωζαν τις καρίνες για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στα ρηχά νερά της αλυκής. Οι Δημήτρης Σκεπαρνίδης και Αντωνής Κυριακίδης ναυπήγησαν πολλές βάρκες ( λέμβους, ψαρόβαρκες, μπότιδες κ.ά.) . Έχουμε και τα ονόματα μερικών όπως THE TECH, που ανήκε στον Ντίμη Δημητρίου. Μέλη των πληρωμάτων ήταν και οι Τίτος Παπαγεωργίου και Χριστάκης Μούσκος.
Γράφει ο Ανδρέας Ευρυβιάδης στο βιβλίο του Η ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ (1993).
«Στις αρχές του χειμώνα του 1952 καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν την αλυκή Λάρνακας. Το θέαμα ήταν συναρπαστικό. Η αλυκή είχε στο κέντρο της νερό βάθους πέντε ποδιών και στις ακτές γύρω στα τρία. Γέμισε χιλιάδες υδρόβια πουλιά. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως θά’ταν εύκολο να μεταφέρουμε τα σκάφη μας μέσα σ’αυτή την πλωτή τώρα λίμνη αν βγάζαμε τις σιδερένιες καρίνες τους και τα χρησιμοποιούσαμε εκεί στα αβαθή νερά της. Αποταθήκαμε στις Αρχές και εξασφαλίσαμε τη σχετική άδεια.
Οργανώναμε ιστιοπλοϊκούς αγώνες κάθε Σάββατο απόγευμα και κάθε Κυριακή. Πολύς κόσμος συγκεντρωνόταν στις ακτές της λίμνης για να παρακολουθεί το οναδικό αυτό θέαμα που για πρώτη φορά παρουσιαζόταν στην αλυκή της Λάρνακας».
Τα χρόνια εκείνα είχαν συχνή και έντονη δραστηριότητα, κυρίως στη θάλασσα της Λάρνακας. Διοργάνωναν πρωταθλήματα και εκδρομές.
Ευχαριστώ το Γ.Σ.Ζ. και τους Αλεξάνδρα Γαλανού, Γιώργο και Τζοάννα Βράχα για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες.
Λούης Περεντός