ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ (—1931)

Ένα άγαλμα ψάχνει για πάρκο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ (—1931)

Ένα άγαλμα ψάχνει για πάρκο

Ο Νικόλαος Χ.Φλωρίδης ήταν αθλητής του Γ.Σ.Ζ. Δρομέας και Παγκυπριονίκης κυρίως σε αποστάσεις ημιαντοχής ( 300,400, 800 και 1500 μέτρα). Είχε τρέξιμο ανάλαφρο και άνετο. Ξεκίνησε το 1900 με την ομάδα του Γ.Σ.Ζ.  Έλαβε μέρος σε πολλούς αγώνες και ήταν γνωστός ανα το παγκύπριο.

Με εντολή της  Μητρόπολης Κιτίου φιλοτεχνήθηκε το άγαλμά του και αρχικά τοποθετήθηκε στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Δροσιά. Το 1998 μεταφέρθηκε πρόχειρα στην αυλή του Κοινοτικού Κέντρου Λάρνακας και πρόσφατα, μετά από την έναρξη έργων ανάπλασης του χώρου αλλά και παρατηρήσεις πολιτών, τοποθετήθηκε και πάλιν πρόχειρα στο χώρο μπροστά από τα γραφεία του εργοταξίου.

Δε ξέρουμε τι σκέφτονται οι Αρχές. Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι η Λάρνακα είναι ίσως η τελευταία πόλη που δεν έχει δημιουργήσει πάρκο γλυπτικής. Η ανάπλαση του χώρου του Δημοτικού Κήπου ήταν ευκαιρία που  φαίνεται δεν αξιοποιήθηκε δεόντως για το θέμα των γλυπτών.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα ο διακεκριμμένος αθλητής, που ήδη στη διαδρομή του σαν άγαλμα έχασε….. το δεξί του χέρι, όπως και άλλα  μνημεία που βρίσκονται στις αποθήκες του Δήμου ( π.χ. του μ.Νίκου Δημητρίου) θα φτάσει στο τέρμα της ταλαιπωρίας τόσων δεκαετιών.  

Βιβλιογραφία

«Ιστορία του Κυπριακού Αθλητισμού», Ανδρέα Χατζηβασιλείου

«Μνημειακά έργα της Λάρνακας», Ίκαρος Πετρίδης,έκδοση Δήμου Λάρνακας.

Λούης Περεντός

Leave a Comment