ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Με τη λειτουργία το 1908 της Αμερικανικής Ακαδημίας, του Ιεροδιδασκαλείου το 1910  και το 1911 του Εμπορικού Λυκείου ο μαθητικός αθλητισμός πήρε τη θέση που του άξιζε στις τάξεις των νέων.

Το 1910 γίνεται η πρώτη ποδοσφαιρική συνάντηση των μαθητών της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας μ’ εκείνη του English School Λευκωσίας

Το 1925 οι μαθητές ίδρυσαν τον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Παγκυπρίου Εμπορικού Λυκείου. Η Ομάδα του Λυκείου είχε αρκετές επιτυχίες κάνοντας συναντήσεις ακόμη  και με ομάδες όπως εκείνη της ‘Αθλητικής Ένωσης Ελλήνων Αλεξανδρείας’.

 Ο Ανδρέας Ευρυβιάδης μας διηγείται στο βιβλίο του «Η ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ» τη δημιουργία της ομάδας «ΑΚΡΙΤΑΣ».

« …εκείνη την εποχή (1931) είχαμε ιδρύσει ήδη τον παιδικό αθλητικό όμιλο «ΑΚΡΙΤΑ» που στεγάστηκε σ’ένα δωμάτιο στο ημιπάτωμα του πατρικού μας σπιτιού, στη λεωφόρο Μαρίνας, όπως ονομαζόταν τότε η παραλιακή λωρίδα των γνωστών φοινικούδων. Εκεί ήταν και το τακτικό μας εντευκτήριο».

Ο «ΑΚΡΙΤΑΣ» δημιουργήθηκε μετά την αποφοίτηση μιας ομάδας φίλων από το Δημοτικό με την υποστήριξη και τη βοήθεια των Κοσμά Λυσιώτη και Μ.Μίτα. Όλα τα σχολεία είχαν καλές ομάδες και αγωνίζονταν με πάθος για τη νίκη. Το Δημοτικό Σωτήρας,  το Δημοτικό Καλογερά, η Μικτή Λάρνακας, η Αστική Κωνσταντίνου Καλογερά. Συνήθως οι ποδοσφαιριστές αυτοί έμπαιναν στις ομάδες των Γυμνασίων και αρκετοί  κατέληγαν στον Πεζοπορικό,  την ΕΠΑ και αργότερα (μετά το 1948) την ΑΛΚΗ.  Μερικοί που ξεχώρησαν ήταν ο  Γιώργος Χειμωνίδης, ο Παυλάκης Βασιλείου, ο Γιώργος Λουκαϊδης  και ο Μιλτής Μιχαηλίδης.

Να πούμε ότι ο ΑΚΡΙΤΑΣ είχε οργανώσει ομάδες χόκεϋ, στίβου, υδατόσφαιρας, πετόσφαιρας, ιστιοπλοϊας, κολύμβησης, επιτραπέζια αντισφαίρηση  και άλλα. Αυτά όλα κράτησαν μέχρι το 1934. Κάποτε, οι αθλητικογράφοι σύγχιζαν τις ομάδες των σχολείων με εκείνη του ΑΚΡΙΤΑ, αφού τα ίδια παιδιά έπαιζαν.

Ευχαριστώ για τις φωτογραφίες τους Άννα Αντωνιάδου-Τζιρκώτη, Αλέξανδρο Τζιρκώτη, Γιώργο Γεωργιάδη, Δημοτικό ΚΑΛΟΓΕΡΑ, Τούλλα Αντωνίου-Χειμωνίδου, τον Κόκο Λάμπρου  και τους Μάρω και Πάμπο Γεωργιάδη για τις πληροφορίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment