ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (1910-1987)- ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

( Μια άγν

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (1910-1987)- ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

( Μια άγνωστη ιστορία)

Στὶς 20 Ἀπριλίου τοῦ 1946, ὁ δρομέας Στέλιος  Κυριακίδης, ἐνάντια σὲ κάθε λογική, ὑποσιτισμένος λόγῳ τῆς κατοχῆς,  κερδίζει τὸν 50ο Μαραθώνιο τῆς Βοστώνης χάριν στὴν ἀγάπη του γιὰ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὶς ψυχικὲς του δυνάμεις.

Γεννημένος στο Στατό της  Πάφου κατέληξε στη Λεμεσό, όπου ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Οι επίμονες κι οργανωμένες προσπάθειές του τον ανέβασαν πολλές φορές στο βάθρο του νικητή των 1.500 μ, 5.000μ , 10.000μ και του μαραθωνίου. Στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, στην Αγγλία. Έλαβε μέρος και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936.

Στη Βοστώνη τίμησε την Κύπρο και την Ελλάδα κερδίζοντας το μαραθώνιο το 1946.

Ο άνθρωπος αυτός, που  τιμήθηκε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πέρασε αρκετές δυσκολίες ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Β’Παγκοσμίου πολέμου. Στο σημαντικό αρχείο του Γ.Σ.Ζ. υπάρχει επιστολή του ημερομηνίας 17.7.1945, μερικούς μήνες πριν το θρίαμβό του στη Βοστώνη, όπου εν ολίγοις ζητά από όλους τους Γυμναστικούς Συλλόγους της Κύπρου οικονομική βοληθεια για να μπορέσει να επιστρέψει από την Κύπρο στην Ελλάδα. Στην Κύπρο όπως αναφέρει « ήλθα με τον σκοπόν να παραμείνω μονίμως, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να εξασφαλήσω τούτο».  Προς το τέλος της επιστολής ζητά συγγνώμη για την ενόχλησιν που έκανε ζητώντας βοήθεια. Δε γνωρίζουμε πώς ανταποκρίθησαν τότε οι Γυμναστικοί Σύλλογοι της Κύπρου.

Γράφτησαν οι  αράδες αυτές για να αναδείξω ένα πρόβλημα που συχνά παρατηρείται σε χώρες μικρές όπως την Κύπρο, όπου τους αθλητές και όσους προσφέρουν στον πολιτισμό, στην κοινωνία και την ιστορία, τους θυμόμαστε όποτε τους χρειαζόμαστε.

Στις 12 του Γεννάρη 2017,  έγινε στη Λευκωσία απο την Ε.Α.Κ. η τελετή βράβευσης των ΑΡΙΣΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ και ήταν αφιερωμένη στον Στέλιο Κυριακίδη. Επέδωσαν στην οικογένειά του το Αριστείο της Οργάνωσης. Πολύ καλά κάνουν και τιμούν αυτούς που πρόσφεραν. Καλύτερα θα είναι όταν τους δημιουργούς η κάθε πατρίδα τους βοηθά και τους τιμά εν ζωή. Έτσι πάει μπροστά ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Λούης Περεντός

ωστη ιστορία)

Leave a Comment