Φέρεντς Πούσκας Μπίρο (1927-2006).

Ένας μήνας στον ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ

Φέρεντς Πούσκας Μπίρο (1927-2006).

Ένας μήνας στον ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ

Ο Ούγγρος Φέρεντς Πούσκας Μπίρο ήταν ένας από τους θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Μέλος της καλύτερης Εθνικής ομάδας της Ουγγαρίας, της ΡΕΑΛ Μαδρίτης

 ( 1958-66).  Ήταν προπονητής του ΠΑΟ , όταν τον οδήγησε στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών  με τον Αγιαξ.

Ήταν γνωστός ώς ο «Καλπάζων Ταγματάρχης» ή «Πάντσο». Ανεδείχθη πρώτος σκόρερ σε πέντε πρωταθλήματα της Ουγγαρίας και πρώτος της Ευρώπης το 1948 με 50 τέρματα. Πήρε πολλά πρωταθλήματα.

Στις διεθνείς αναφορές για τον Πούσκας πολύ λίγοι γράφουν για το πέρασμά του από τον Πεζοπορικό.

Ο φίλος του  Γκιούλα Ζέγκελερ, που ήταν προπονητής του Πεζοπορικού,  τον κάλεσε στην Κύπρο, σα φιλοξενούμενο του Πεζοπορικού. Ο Πούσκας, τον ένα περίπου μήνα που έμεινε στην Κύπρο ( Ιούνιος-Ιούλιος 1957)  εντυπωσίασε. Το όνομα και η παρουσία του έμειναν βαθιά στη μνήμη ακόμη κι εμάς που ήμασταν τότε παιδιά.

Ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τους Λαρνακείς, και σε πολλά οικογενειακά αρχεία υπάρχουν φωτογραφίες του. Είναι καιρός οι ιθύνοντες της ΑΕΚ να φροντίσουν να συγκεντρώσουν όσα έχουν σχέση με τα ιστορικά σωματεία του ΑΜΟΛ, ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ και ΕΠΑ και να τα παρουσιάσουν στους σημερινούς οπαδούς της ΑΕΚ, για να μάθουν οι νεώτεροι κυρίως την ιστορία του σωματείου της και της ποδοσφαιρικής Λάρνακας. Προηγούμεβες προσπάθειές μας για το θέμα  έπεσαν στο κενό.

Λούης Περεντός

Leave a Comment