ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Η Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας λειτούργησε το 1908 στην Ευαγγελική εκκλησία απέναντι από το παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας με πρωτεργάτες τους Walter McCarrol (1908-1919) και τη σύζυγό του. Η εκκλησία είχε διαχωριστεί με κουρτίνες σε  τάξεις όπου Αρμένιοι μαθητές διδάσκοντας Αρμενικά, Αγγλικά και τη Βίβλο και Έλληνες μαθητές την Βίβλο και Αγγλικά. Το 1990 είχε  61 μαθητές. Το 1911 μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο κτίριο σε παραπλήσιο σημείο, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα και το 1925 επεκτάθηκε και στο χώρο που ήταν το ξενοδοχείο MAJESTIC,  χρησιμεύοντας σαν οικοτροφείο υπό την ονομασία  CARITHERS HALL.

Σκοπός του σχολείου ήταν, εκτός από την παροχή γνώσεων, και ο Χριστιανικός τρόπος ζωής. Προς τούτο είχε καθοριστεί και ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, που μάλιστα απαιτούσε αυστηρή πειθαρχία. Στο σχολείο φοιτούσαν και αρκετοί Αρμένιοι καθώς και Τούρκοι μαθητές.

Το κτιριακό σύνολο της Αμερικανικής Ακαδημίας σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο και καλά οργανωμένο σχολικό χώρο, όπου οι εκπαιδευτικοί χώροι, τα γήπεδα, οι κήποι και οι χώροι αναψυχής αποτελούσαν ιδανικό περιβάλλον για μαθητές, στα πρότυπα τον Αμερικάνικων και Ευρωπαϊκών κολλεγίων.

 Από το 1916 λειτούργησε πειραματικά μικρή τάξη θηλέων, το 1919 τμήμα θήλεων και κατά το 1933 απεφοίτησαν οι εννιά πρώτες μαθήτριες. Το 1938 , για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του Σχολείου ανεγείρεται το Brotherhood Building,το σημερινό Junior School.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, από το 1941-1943, η Αμερικανική Ακαδημία μετεφέρθη στα Λεύκαρα και λειτούργησε σε διάφορα κτήρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι από υπάρχον φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι στα Λεύκαρα το Σχολείο εξακολούθησε να δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς, με αθλητικούς αγώνες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, χορωδία  και άλλα.

Αρκετοί σημαντικοί εκπαιδευτικοί άφησαν τη σφραγίδα τους στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Μεταξύ αυτών και οι Walter MacCarrol, E.Clark Copeland (1945-1948) and και William Wilbur Weir (1922-1945, 1948-1953, 1954-1961). ‘Για περισσότερα από σαράντα χρόνια διευθυντής ήταν ο δρ.WILLIAM WILBUR WEIR, και η συμβολή της σχολής τόσο στη διάδοση της αγγλικής γλώσσας, όσο και στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική κοινότητα ήταν πολύ μεγάλη. [1]

 Μερικές επίσης φορές παρατηρήθηκε μετακίνηση καθηγητών από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο, κάτι που προβλημάτιζε τόσο τη Διεύθυνσή του όσο και τη Σχολική Εφορία.

Η Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας, όχι μόνο πρωταγωνιστούσε στα σχολικά  πρωταθλήματα, αλλά τροφοδοτούσε γενικά την πόλη με σημαντικούς αθλητές, ποδοσφαιριστές και τενίστες.

Σημειώνουμε ότι στο σχολείο αυτό γινόταν ειδική προετοιμασία των μαθητών για συμμετοχή σε εξετάσεις σχετικές με την εξασφάλιση διπλωμάτων ξένων γλωσσών ( κυρίως της Αγγλικής) καθώς και εισδοχής σε αγγλόφωνα Πανεπιστήμια.

Κατά τη δεκαετία του 1920 ο γνωστός μουσικός I.KALMANOVICH (1896-1965) δημιουργεί και διευθύνει τη φιλαρμονική του σχολείου.

Από το 1931 είχε οργανωθεί και κατασκήνωση στο Τρόοδος, με την επωνυμία ‘Καλοκαιρινή Κατασκήνωση της ακαδημίας’, όπου διοργανώνονταν Συνέδρια θρησκευτικού περιεχομένου.

Πολλοί ήταν  οι καθηγητές που διέπρεψαν στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Μερικοί, εκτός από τους προαναφερθέντες μη Κύπριους , ήταν οι J.Desmeules, Γ.K.Χριστοφίδης ( 1884-1932), Papazian, Fuad Houry, Κ.Κακούλας,Mavrides, T.Edgar, Πέτρος Φάντης, Άγγελος Τσιατάλας, Βύρωνας Χαχολιάδης,  και άλλοι.

Οι φωτογραφίες είναι από το πλούσιο αρχείο της Ακαδημίας.

[1] Περιοδικό Λάρνακα-Κατακλυσμός, 1983, σελ.13, Φοίβος Σταυρίδης  ‘Η Πνευματική φυσιογνωμία της Λάρνακας τα τελευταία εκατό χρόνια’

Λούης Περεντός


[1] Περιοδικό Λάρνακα-Κατακλυσμός, 1983, σελ.13, Φοίβος Σταυρίδης  ‘Η Πνευματική φυσιογνωμία της Λάρνακας τα τελευταία εκατό χρόνια’

Leave a Comment