Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Η Δόμνα Σαμίου (1928-2012), γεννημένη στην Καισαριανή από γονείς Μικρασιάτες, αγάπησε από μικρή τα μουσικά ακούσματα που έφεραν οι πρόσφυγες. Σ’όλη της τη ζωή γύριζε τις περιοχές στην Ελλάδα και κατέγραφε τις ιστορίες, τους μύθους, τα Δημοτικά τραγούδια, τους χορούς.  Δημιούργησε ένα τεράστιο αρχείο με τον πλούτο αυτό και έκανε τα πάντα για τη διάδοσή του. Κατέγραψε σε δίσκους τραγούδια της ξενιτιάς, της προσφυγιάς, των μεταναστών, ιστορικών γεγονότων. Οργάνωσε  συναυλίες  σε πολλές χώρες του εξωτερικού, δίδαξε χιλιάδες μαθητές τη Δημοτική μουσική, άφησε έργο που συνεχίζουν σήμερα σε πολλά σχετικά σωματεία.

Το 1981 παρουσίασε πρόγραμμα στη Γιορτή του Κατακλυσμού, που απ’ότι θυμάμαι άφησε άριστες εντυπώσεις και κατά τη γνώμη μου μπορεί να είναι και η εκδήλωση που ξεχωρίζει σε όλα τα χρόνια που θυμάμαι τον Κατακλυσμό Λάρνακας. Γράφει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»,  (14.6.1981).

«Ένα γεγονός μεγάλης καλλιτεχνικής σημασίας σημαδεύει τη φετινή γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα. Η εμφάνιση του διεθνούς φήμης χορευτικού συγκροτήματος Ελληνικών Λαϊκών Χορών «Ελένη Τσαούλη» και της διάσημης τραγουδίστριας Δόμνας Σαμίου.

Το Συγκρότημα και η Σαμίου αποτελούν σήμερα εθνικό πολιτιστικό κεφάλαιο με την προσπάθεια τους να διασώσουν να διαφυλάξουν και να προβάλουν το αληθινό δημοτικό τραγούδι και τους πραγματικά ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Οι εμφανίσεις τους στις διάφορες εκδηλώσεις στην Αθήνα, την άλλη Ελλάδα και το εξωτερικό θεωρούνται πάντα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός.»

Να σημειώσουμε ότι  συναυλίες με τη Δόμνα Σαμίου έγιναν κατά καιρούς και αλλού στην Κύπρο (1981, 1990, 1991, 1996, 2000).

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment