ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ- ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο Ελύτης ήρθε στην Κύπρο για πρώτη φορά το 1970 και φιλοξενήθηκε από τον φιλότεχνο Ευάγγελο Λουίζου στην Αμμόχωστο. Επισκέφθηκε αρκετά ονομαστά μέρη της Κύπρου και συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ’.  Βρισκόμενος στην Κύπρο εξέδωσε και την ποιητική συλλογή ΤΟ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ.

Η δεύτερή του επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε το 1973 όπου και πάλιν φιλοξενήθηκε στην Αμμόχωστο. Συναντήθηκε με τον Μακάριο, τον οποίο θαύμαζε.

Αναφέρθηκε σε ποιήματά του για την Κύπρο, όπου παρουσιάζει ποιητικές εικόνες…..’ Στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, λίγο έξω επό τη Λάρνακα. Οι σκιές από τα φύλλα που μετατοπίζονται από τον άνεμο ρυθμικά και μοιάζουν με κρησάρα (κόσκινο)  που δουλεύει ασταμάτητα όπως ακριβώς η συνείδηση’. Σε άλλη ομιλία του  αναφέρει. ‘ Η Κύπρος είναι μια κοινότητα που με ποικίλες μορφές και κάτω από ποικίλες περιστάσεις αντίξοες, δραματικές, εξοντωτικές κάποτε, κατάφερε παρ’ όλα αυτά να επιβιώσει. Δεν ξέρω αν έχουμε άλλο τέτοιο παράδειγμα στην ιστορία. Και το μόνο του όπλο, αλλά ένα όπλο μοναδικό και παντοδύναμο, εστάθηκε η γλώσσα του. Η ‘ελληνική λαλιά’.

Με την ανακύρηξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, ο ποιητής δήλωσε. ‘ Η βία και η αυθαιρεσία στη Βορεια Κύπρο  καταπατούν τα δικαιώματα των λαών, περιφρονούν τις διεθνείς διαδικασίες και θέτουν σε διακινδύνευση την ειρήνη. Παράλληλα, προσβάλλουν την αίσθηση της ιστορίας και πλήττουν τη συνέχεια του πολιτισμού. Αισθάνομαι το χρέος να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου στη διαμαρτυρία όλης της γής’.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ 1980

Τον Αύγουστο του 1980, λίγες μέρες μετά την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ, επισκέφθηκε την Κύπρο, προσκεκλημένος του ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία. Στις 6 Αυγούστου επισκέφθηκε τη Λάρνακα.

Τότε ήμουν Πολιτιστικός Υπεύθυνος του Δήμου της πόλης και είχα την τύχη να ζήσω από κοντά αυτή την αξέχαστη εμπειρία. Είχαμε καλέσει όλους του λογοτέχνες που ζούσαν τότε στη Λάρνακα. Μεταξύ τους ήταν ο λαϊκός μας ποιητής Παύλος Λιασίδης, η Τούλα Χαραλάμπους, ο Χρίστος Κάρμιος, ο Κωστής Κωστέας, ο Φοίβος Σταυρίδης, ο Κώστας Κακούλλας, ο Κώστας Κατσώνης, ο Στέφανος Ζυμπουλάκης και άλλοι.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment