Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Για τον καθένα μας ξεχωριστά υπάρχουν έννοιες που η σημασία τους είναι διαφορετική. Σκέφτομαι ότι η έννοια της συμπλήρωσης, της ολοκλήρωσης, του τέλους,  ακόμη και του θανάτου , ερμηνεύονται και γίνονται αντιληπτά ανάλογα με τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τους στόχους  και τα συναισθήματα.

Ο κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικό τρόπο και ρυθμό που επεξεργάζεται και τελικά αποδέχεται τις έννοιες και τους θεσμούς.

Για να γίνω πιο κατανοητός, σκεφτόμουνα ότι το περιοδικό ΚΥΚΛΟΣ ( 1980-1986), για το οποίο γίνεται η σημερινή εκδήλωση, δε θα ήταν ποτέ διαφορετικό, απο τη στιγμή που το συνέλαβε και το ολοκλήρωσε ο Φοίβος Σταυρίδης. Πολλοί ξεκίνησαν ανάλογα μεγαλεπίβολα σχέδια για περιοδικά, πλην όμως το τελικό και καθολικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ονειρεύτησαν.

Ο Φοίβος από την αρχή μιλούσε, και φυσικά εννοούσε, ένα πολύ περιεκτικό, σοβαρό, νέο και διαχρονικό πόνημα. Ήξερε τις δυσκολίες,  δεν τις υπολόγιζε όμως καθόλου. Υλικό και συνεργάτες μπορούσε να βρει και τα βρήκε όλα. Πιστεύω ότι ακόμη και την θετική υποδοχή του περιοδικού την ανέμενε. Εκείνο που δυσκόλεψε τα πράγματα και  προκάλεσε το σχετικά «σύντομο βίο» του περιοδικού, ήταν το οικονομικό. Δεν είναι όμως εκ των υστέρων φρόνημο να επεκταθώ στο θέμα. Ο ίδιος τα είπε θαυμάσια σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του στις 21.9.2008.

«Τον πρώτο καιρό ταχυδρομούσα μεγάλο αριθμό αντιτύπων, σε πιθανούς συνδρομητές, όμως  η ανταπόκριση δεν ήταν μεγάλη. Παίρναμε, βέβαια, τους αναμενόμενους επαίνους στις εφημερίδες και σε προσωπικές επικοινωνίες- συχνά απο ανθρώπους που ποτέ δεν κατέβαλαν συνδρομή! Κάποια στιγμή φτάσαμε ένα κύκλο 300 συνδρομητών, οι οποίοι αργότερα έπεσαν στους 250, γιατί ούτε κι εγώ έκανα σοβαρή προσπάθεια να επιδιώξω αύξησή τους.  Ήμουν ήδη αρκετά φορτωμένος με πολλές άλλες ευθύνες, ενω συστηματική βοήθεια δεν είχα από άλλα μέλη της «εκδοτικής ομάδας» εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Το περιοδικό στηρίχτηκε οικονομικά και εκδοτικά από εμένα, από την αρχή ώς τη διακοπή της έκδοσής του».

Τους συνεργάτες του τους διάλεξε χωρίς μεγάλη δυσκολία. Εξάλλου, η καθημερινή του επαφή με τους ανθρώπους που πίστευαν στις ίδιες ιδέες και αξίες, έκαναν την επιλογή του σχετικά εύκολη. Όλα περνούσαν από το χέρι του. Είχε αρκετή βοήθεια από μερικούς της ομάδας, όπως το Νίκο Νικολάου αλλά και τον Θεοδόση Νικολάου. Όμως, το μεγάλο βάρος για όλα το έπαιρνε στα χέρια του. Κυρίως μετά το 1982.

Οι γνωριμίες του με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στο πανελλήνιο, του έδωσε τη δύναμη  να ζητά συνεργασίες που τις είχε με σχετική ευκολία.  Η προθυμοποίηση με την οποία βοηθούσε μελετητές και σπουδαστές που του ζητούσαν πληροφορίες  του έδωσε το δικαίωμα να έχει  εύκολη πρόσβαση σε διάφορες  πνευματικές ομάδες και άτομα με κύρος στον πανελλήνιο χώρο. 

Τα θέματα στο μυαλό του κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα της νεοελληνικής πνευματικής δημιουργίας. Το πλούσιο αρχείο του και το κενό που άφηναν τα κατά καιρούς περιοδικά τον ώθησαν να συλλάβει την ιδέα του ΚΥΚΛΟΥ σωστά. Να πούμε ότι η  ύπαρξη στη Λάρνακα μιας  αξιόλογης πνευματικής παρέας, τα χρόνια που ακολούθησαν το 1974, δημιούργησαν το κλίμα για να καρποφορήσει η ιδέα της έκδοσης αυτής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι  σημαντικό  ρόλο  έπαιξε και η λειτουργία του Δημητρίειου Πολιτιστικού Κέντρου στη Λάρνακα ( 1973-1983), όπου πια η ανάγκη για πολιτιστικές εκδηλώσεις  βρήκε τον ιδανικό χώρο. Η συνεχής συνύπαρξη πολλών δραστηριοτήτων και η υποστήριξη που είχε το Δημητρίειο από το κοινό ήταν προτόγνωρη για την πόλη του Ζήνωνα και έφερε τους πνευματικούς ανθρώπους της Κύπρου και της Ελλάδας κοντά.  Ο Φοίβος και η παρέα του ήταν παρόντες και οι επαφές  είχαν σημαντικά αποτελέσματα. Διακεκριμένα ονόματα της Ελληνικής πνευματικής ζωής πέρασαν από το Δημητρίειο Πολιτιστικό Κέντρο και  δημιούργησαν φιλίες με συνέχεια. Για το Κέντρο αυτό ετοιμάζει ειδική έκδοση ο φίλος Κώστας Κατσώνης.

Να πούμε επίσης ότι μια ομάδα Κύπριων ποιητών  και ο Φοίβος έλαβαν μέρος στο Α’ Συμπόσιο Ποίησης που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 1981. Εκεί, μεταξύ των γνωριμιών ήταν και κορυφαία ονόματα των Ελλαδιτών δημιουργών.

Όλα τα πιο πάνω ενίσχυσαν τη σκέψη για την έκδοση του περιοδικού.

Το περιοδικό ΚΥΚΛΟΣ ήταν σημαντική προσφορά του Φοίβου προς τα Κυπριακά Γράμματα. Είναι έργο που κατέγραψε πρωτότυπα και σημαντικά δημιουργήματα. Είναι ακόμη ένα ψηφιδωτό στο μεγάλο πνευματικό έργο που μας άφησε ο Φοίβος Σταυρίδης. Και δε νομίζω  ότι έχει γίνει πλήρης εκτίμηση της συμβολής του στον Πανελλαδικό χώρο. Τα χρόνια εκείνα κυκλοφορούσαν πολλά περιοδικά με ανάλογες φιλοδοξίες. Στο πέρασμα του χρόνου πολύ λίγα έχουν κατακτήσει τις ψηλότερες βαθμίδες στην εκτίμηση των ειδικών του είδους.

Εμείς οι φίλοι του Φοίβου, νοιώθουμε την προσφορά αυτή σα δικό μας κομμάτι. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το μεγάλο μέρος του πονήματος το σήκωσε ο Φοίβος. Η τιμή και οι έπαινοι είναι για τον ίδιο και δική μας υποχρέωση είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε κάθε προσπάθεια που κάνει το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας.

Λούης Περεντός

8.5.2017

Leave a Comment