ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ 1948

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ 1948

Απο τα παλιά χρόνια η Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου πέρασε πολλές αναπουμπούλες και πολλά γράφτησαν κατά καιρούς. Ξέρουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ είχε χειροτονηθεί Μητροπολίτης  Κιτίου το 1948. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, για να δώσουμε εδώ μερικές λεπτομέρειες, πολύ πιθανόν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Η Μητρόπολη Κιτίου, που παλιά κάλυπτε και την περιφέρεια Λεμεσού, κατά τη διάρκεια των Οκτωβριανών ( 1931) μέχρι και το 1947 πέρασε αρκετές δυσκολίες λόγω απαγορευτικών μέτρων της Αγγλικής Κυβέρνησης. Η αντιπαράθεση του μητροπολίτη Νικόδημου Μυλωνά που έφερε την εξορία του, είχε σαν αποτέλεσμα τις δυσκολίες που προαναφέραμε.

Ο Μακάριος Κυκκώτης (1913-1977), μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού μορφώθηκε στην Κύπρο και χειροτονήθηκε διάκονος, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου. Το 1946 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε σε  αρχιμαντρίτη. Την ίδια χρονιά πήγε με υποτροφία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης όπου παρακολούθησε μαθήματα Κοινωνιολογίας και Θρησκείας.

Μετά την Άρση των περιοριστικών μέτρων της Αγγλικής Κυβέρνησης το 1947 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος ο μέχρι τότε τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου  Πάφου Λεόντιος, ο οποίος πέθανε  λίγες μέρες μετά την εκλογή του. Ακολούθησαν εκλογές όπου είχε υποβληθεί η υποψηφιότητα του Μακάριου Κυκκώτη για τη Μητρόπολη Κιτίου, ενώ απουσίαζε στο εξωτερικό. Εξελέγη παμψηφεί.

Μπαίνουμε τώρα σε λεπτομέρειες, πιθανόν άγνωστες. Ο μέχρι το 1946 Δήμαρχος Λάρνακας και δραστήριος παράγων της πόλης Δημητρός Ν.Δημητρίου, μίλησε για τη χηρεία του Μητροπολιτικού θρόνου  με τον ανηψιό του Ντίμη Γ.Δημητρίου, που σπούδαζε τότε στη Βοστώνη και ήταν φίλοι με τον συμφοιτητή του  Μιχάλη Χριστοδούλου Μούσκο ( κατά κόσμον όνομα του Μακάριου Κυκκώκη). Ακολούθησαν συνεννοήσεις κι έτσι προέκυψε η υποψηφιότητα.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε την υποδοχή του Μακάριου Γ’ το 1948 και την παλιά Μητρόπολη Κιτίου.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment