ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΑΥΛΟΥ

Η Πλατεία Βασιλέως Παύλου ή Μαντοβάνι, όπως την ξέρουμε μερικοί, είναι  η περιοχή πέριξ του Τουριστικού Περιπτέρου. Από τις φωτογραφίες που μας άφησε ο Ερρίκος Λανίτης και ο Ανδρέας Μακρής, βλέπουμε πώς ήταν πριν αρκετά χρόνια, όταν οι Άγγλοι για λόγους ασφάλειας, είχαν τοποθετήσει  στύλους με συρματόπλεγμα.  Για να πάεις στην Παραλία των φοινικούδων έπρεπε να χρησιμοποιήεις την οδό Βασιλέως Παύλου ( ταξί Μακρής).

Στη μιά φωτογραφία  βλέπουμε το χώρο μπροστά από το κτιστό περίπτερο κάτω από τους ευκάλυπτους και στα αριστερά το κτήριο του Εντμόντ Μουράτ,  προξενικού πράκτορα της Γαλλίας, οπου ήταν και το δικηγηρικό γραφείο του Δημητράκη Θεμιστοκλέους και τα γραφεία ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ και ΜΟΥΡΑΤ, μετά την οδό των Σχολείων (Γρηγόρη Αυξεντίου)  και μετά το σπίτι της οικογένειας Πιερίδη Τζιάπρα ( τώρα διατηρητέο Νικολαϊδη).

Στις άλλες δύο φωτογραφίες του Ερρίκου Λανίτη έχουμε μια γενική εικόνα , όπου τα Δικαστήρια, η Αστυνομία, και αριστερά καρέκλες καφενείου, πλανοδιοπώλης ( πιθανόν κουλουράς), αυτοκίνητα και πεζοί.

Η οδός αυτή, όπως και η συνέχεια της προς τη σημερινή λεωφόρο Μακαρίου είχε αρχοντικά εφάμιλλα εκείνων της παραλιακής Λεωφόρου.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment