Μάθημα κηπουρικής στα Δημοτικά Σχολεία

Μάθημα κηπουρικής στα Δημοτικά Σχολεία

Δε γνωρίζω αν σήμερα υπάρχει κάποιο μάθημα στο πρόγραμμα των Δημοτικών σχολείων που να σχετίζεται με τη φύση.  Μιλώ γενικά, αλλά θα αναφερθώ και ειδικά στο θέμα της κηπουρικής.

Βέβαια θα σκεφθείτε, στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που οι ανάγκες της εποχής ( μαθησιακές, επαγγελματικές κ.ά.) διαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα που κάθε άλλο παρά κοντά στη φύση είναι, θα βάζουμε τα παιδιά να μαθαίνουν τη δημιουργία και περιποίηση φυτών και..ανθέων;

Τις δεκαετίες που ο ρυθμός και οι ανάγκες της ζωής ήταν άλλες,  ο δάσκαλος  καθοδηγούσε και συμβούλευε τους μαθητές σε θέματα κηπουρικής όπως πώς πιάνουμε και χρησιμοποιούμε τα εργαλεία κήπου, τι προσέχουμε όταν ασχολούμαστε με τη γη, ποια η θέση του σώματος κατά την ώρα της δουλειάς, κ. ά, χτίζοντας στους μαθητές γνώση .

Σήμερα  κλειστήκαμε στα σπίτια και τα παιδιά παίζουν κρατώντας μηχανάκια και χοροπηδώντας μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης όπως κινούνται τα ανθρωπάκια-τερατάκια στα παιγνίδια.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε σχολικούς κήπους δυο αγαπημένων Δημοτικών σχολείων της Λάρνακας. Του Δημοτικού Καλογερά και του Δημοτικού Σωτήρας. Δείτε πόσο όμορφα και περίτεχνα διαμόρφωναν οι μαθητές τους κήπους.

Οι φωτογραφίες είναι από τα αρχεία του Κωστάκη Φυσεντζίδη.

Λούης Περεντός

Leave a Comment