ΣΟΥΝΤΙΑ ΚΟΡΙΝΝΑ Α. (1858-1938)

ΣΟΥΝΤΙΑ ΚΟΡΙΝΝΑ Α. (1858-1938)

Η Κορίννα Σούντια, το γένος Παύλου Πιερίδη και της Ευφροσύνης, κόρης του Ιωάννη Δ.Φραγκούδη, γεννήθηκε στη Λευκωσία. Νεαρή πήγε με την οικογένειά της στη Σμύρνη, όπου αποφοίτησε από το Παρθεναγωγείο Αγίας Φωτεινής. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1878 κι ανέλαβε τη διεύθυνση του Κοινοτικού Αλληλοδιδακτικού Παρθεναγωγείου Σκάλας ( το κτήριο υπάρχει μέχρι σήμερα στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου) μέχρι το 1884. Σύζυγός της ο Άγγελος Δημητρίου  Σούντιας από τη Λευκάδα, που ήταν ανεψιός εξ αδελφής Ασπασίας του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. ( Πηγή το ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΥΠΡΙΩΝ 1800-1920, του ΑριστείδηΛ.Κουδουνάρη)

Οι κόρες της Φρόσω και Κίκα Σούντια δίδαξαν στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας. Η τρίτη κόρη της η Ολβία παντρευτηκε τον   Οδυσσέα Ευρυβιάδη και απέκτησε 5 παιδιά. Την Ισμήνη, τον Ανδρέα, τον Ρένο, την Ελένη(Νίτσα) και την Κορίννα.

Η Κορίννα ασχολήθηκε με μεταφράσεις ξένων διηγημάτων. Το βιβλίο ΒΕΝΙΑΜΙΝΗ περιέχει Γαλλικά διηγήματα κι εκδόθηκε στην Αθήνα το 1887.  Επειδή η έκδοση έγινε στην Αθήνα η Κορίννα Σούντια δεν αναφέρεται ως Κύπρια συγγραφέας σε ανθολογίες και μέλετες.

Ευχαριστώ την Ανίτα Ιακωβίδου-Andrieu και τον Εύρο Ευρυβιάδη για τις φωτογραφίες και ιδιαίτερα τον Εύρο για τις πληροφορίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment