ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ (1906-1978) και ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΑΓΙΩΤΟΥ ( 1907-1997)

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ (1906-1978) και ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΑΓΙΩΤΟΥ ( 1907-1997)

Η Αντιγόνη Αγιώτη Οικονομίδου, κόρη των  Μιχαήλ Κων. Αγιώτη και  Αυγούστας Αραδιππιώτη, γεννήθηκε  το 1907, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακος το 1925 ( μαζί με την Ιωάννα Παυλίδου, ήταν οι μοναδικές γυναίκες απόφοιτοι εκείνη τη χρονιά) και στη συνέχεια εργάστηκε στον εμπορικό οίκο Μπότομπλυ στη Λάρνακα. Παντρεύτηκε τον Χαράλαμπο Κυρ.Οικονομιδη το 1936, στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη Λάρνακα

Ο Χαράλαμπος Οικονομίδης γεννήθηκε στο Λευκόνοικο και φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Λευκονοίκου και στο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας ( είναι ανάμεσα στους δωρητές του ). Εργάστηκε για μια τετραετία σα δημοσιογράφος στη Λάρνακα.

Μετανάστευσε στο Ντακάρ της Σενεγάλης το 1927 όπου εργάστηκε σα συνέταιρος και Γενικός Διευθυντής σε συγκρότημα εταιρειών.  Διετέλεσε  πρόξενος της Ελλάδας στο Ντακάρ ( 1936-1948 με διάταγμα του βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιου Β’) και από το 1948 πρόξενος της Κύπρου στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στην ίδρυση της Επιτροπής Κυπρικού Αγώνα το 1950. Το 1962 διορίστηκε Γενικός Πρόξενος. Τιμήθηκε με τον Σταυρό του Φοίνικα.

Ή Αντιγόνη Αγιώτου Οικονομίδη  ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση στο Παρίσι. Συμμετείχε ενεργά στο FOYER HELLENIQUE DE VIEILLARDS ( ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ) και για τις υπηρεσίες της έλαβε τα συγχρητήρια του Ιδρύματος.  Αλλά και στην Κύπρο βρίσκουμε ότι έκανε συχνά εισφορές υπέρ της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Λάρνακας.  Επαναπατρίστηκε το 1969 και εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία διατηρώντας πάντα στενούς δεσμούς με τη γενέτειρά της Λάρνακα.

Από τη μεγάλη της οικογένειά της  μερικοί ασχολήθησαν με το Θέατρο.

Στη μια απο τις  φωτογραφίες της ανάρτησης τη βλέπουμε να εργάζεται, έχοντας σε πρώτο πλάνο τη φορητή γραφομηχανή. Στο φόντο  βλέπουμε ημερολόγια τοίχου με κυρίαρχο εκείνο αριστερά της καπνοβιομηχανίας ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΛΟΣ.  Στην οικογενειακή φωτογραφία βλέπουμε από αριστερά  ιστάμενους τους Βενιζέλο, Θράσο, Ευανθία και Χριστάκη και στην κάτω σειρά από αριστερά τους Βασιλεία, Αυγούστα, Μιχαήλ και Αντιγόνη.

Ευχαριστώ τους Αντιγόνη και Φοίβο Πετρίδη για τις φωτογραφίες και τις  πληροφορίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment