ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ Γ.Σ.Ζ. ΛΑΡΝΑΚΑΣ.

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ Γ.Σ.Ζ. ΛΑΡΝΑΚΑΣ.

Στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός για την παρέλαση των αρμάτων και των ομάδων στα Ανθεστήρια. Η γιορτή αυτή και η κατασκευή αρμάτων με πραγματικά λουλούδια πάει πίσω στο χρόνο. Εχουμε υλικό απο ανθεστήρια της δεκαετίας του είκοσι όπου ο Α.Μ.Ο.Λ. και ο ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΣ  έκαναν σπουδαία δουλειά. Ήταν και οι χοροί που συνόδευαν τη γιορτή αυτή και πολύ καλά οργανωμένες ομάδες μαθητριών.

Εκτός από τα αθλητικά σωματεία ( που από το 1932 προστέθηκε και η ΕΠΑ) στην παρέλαση των ανθεστηρίων λάμβαναν μέρος και τα σχολεία και διάφορες ομάδες προσκόπων, ναυτοπροσκόπων, του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Λάρνακας, της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας και άλλοι.

Στις φωτογραφίες αυτές, από το πλούσιο αρχείο του Ζήνωνα Πιερίδη, βλέπουμε το άρμα του Ευρυβιαδείου με θέμα Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑ ΝΑΝΟΙ, του 1965. Χιονάτη η Ευγενία Μαντοβάνη-Αστζιάν και πρίγκιπας η….Ανδρούλλα Σωκράτους. Τους νάνους δεν μπορέσαμε να τους αναγνωρίσουμε.

Στο άλλο άρμα του Ε.Π.Ο.Λ.( Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Λάρνακας) με θέμα Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΕΛΛΟΝΤΟΣ ΗΛΙΟΥ ( 1963), βλέπουμε την Ευγενία Μαντοβάνη-Αστζιάν, την Τούλα Χειμωνίδου-Αντωνίου, τον Κωστάκη, τον Ντίνο Πούμα και τον Κίκη Κύπαρη.

Ενδιαφέρον έχει η φωτογραφία με τις πέντε μαθήτριες με φόντο άρματα των Ανθεστηρίων (1965). Βλέπουμε τις Δέσπω Λευκαρίτη, Χρυστάλλα Ορφανίδη, Ινώ Φιλώτα-Καραγιώργη, Ευγενία Μαντοβάνη-Αστζιάν και Άννα Βίσση.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Ευγενία-Μαντοβάνη Αστζιάν γαι την παραχώρηση των φωτογραφιών και τις σημαντικές πληροφορίες που μου έδωσε.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment