Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Τον Οκτώβρη του 1957 έγινε η πρώτη εκπομπή τηλεόρασης στην Κύπρο. Μεγάλο γεγονός για τους Άγγλους, το οποίο στην αρχή ειρωνεύτηκαν οι Κύπριοι. Οι πρώτες ταινίες που προβλήθησαν από το ΡΙΚ ήταν του Ρένου-Ευρυβιάδη-Wideson ( πρώτος προϊστάμενος του Κινηματογραφικού Συνεργείου), μία για τη Λευκωσία και άλλη με θέμα « Στα βήματα του Αποστόλου Βαρνάβα».

Στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, μαζεύτηκε πολύς κόσμος για να δει τηλεόραση σε βιτρίνα καταστήματος που πουλούσε συσκευές. Όταν άρχισαν να αγοράζουν συσκευές μερικοί ήταν συχνό φαινόμενο στις γειτονιές να μαζεύονται στα σπίτια τους οι γείτονες για να δουν σειρές όπως το Payton Place. Εκεί οι σπιτονοικοκυρές τοποθετούσαν καρέκλες και σκαμνάκια για να βρουν όλοι μια θέση. Και κερνούσαν συνήθως λεμονάδα, τριαντάφυλλο, σουμάδα κ.α. Παρόμοιες σκηνές έβλεπες μπροστά από βιτρίνες καταστημάτων, σε ποδοσφαιρικά σωματεία και λέσχες.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τις πρώτες συσκευές που εισήγαγε στη Λάρνακα  ο πολυπράγμων Κύπρος Οικονομίδης. Εκτός από τα πολλά άλλα γεωργικά εργαλεία, μηχανήματα, ελαστικά, ανταλλακτικά, είδε το ενδιαφέρον του κόσμου για το νέο αυτό….μηχάνημα που έφερνε στα σπίτια σκηνές, ταινίες, φωτογραφίες, μουσική.

Οι τηλεοράσεις του ήταν μάρκας PYE κι έφεραν την ένδειξη «Βυρητός Channel 4», που δεν κατάφερα να καταλάβω τί σήμαινε.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment