ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Τα καφενεία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Κύπριου κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αλλά και της Αγγλοκρατίας. Οι άντρες, που παλιά ήσαν οι αποκλειστικοί θαμώνες, εκτός από τα παιγνίδια που έπαιζαν ( τάβλι, χαρτιά), έβρισκαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα προβλήματα της κοινωνίας,  να μεταφέρουν γεγονότα ή πληροφορίες που είχαν, να κάνουν οικονομικές συμφωνίες, ακόμη και προξενιά. Στους τοίχους των καφενέδων τοιχοκολλούσαν διατάξεις και γνωστοποιήσεις.Οι ίδιοι χώροι συχνά χρησιμοποιούνταν για θεατρικές ή κινηματογραφικές παραστάσεις, πολιτικές ομιλίες, ταχυδακτυλουργούς. Όχι μόνο καφεδάκι αλλα και  γλυκά όπως λουκούμια ( λίζα) καραμέλες, σοκολάτες.

Παράλληλα με τους καφενέδες λειτουργούσαν μπαράκια και  λέσχες,όπου σύχναζαν κυρίως οι πλούσιοι πολίτες, οι πρόξενοι, οι στρατιώτες-αξιωματικοί του στρατού.

Τα περισσότερα καφενεία λειτουργούσαν κοντά στις εκκλησίες, στο παραλιακό μέτωπο, στην Ερμού, στη Ζήνωνος Κιτιέως, στην πλατεία Ακρόπολης και φυσικά στα ποδοσφαιρικά σωματεία .

Στα καφενεία, εκτός από τα παραδοσιάκα ποτά ( καφές, τσάι, σουμάδα, γαζόζες) είχε και πορικά όπως τα γνωστά «λίζα» και καραμέλες. Μερικά είχαν  γραμμόφωνο με  δίσκους και αργότερα τζού μποξ.

Στα ποδοσφαιρκά σωματεία λειτουργούσαν καφενείο και κάποτε εστιατόριο. Στις αίθουσες τους συχνά γίνονταν εκδηλώσεις εθνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια κυρίως της Αγγλοκρατίας ήταν χώροι όπου μαζευόταν η νεολαία για να συζητήσει. Τα πιο πολλά καφενεία έκλειναν τη νύχτα. Μόνο η ΑΚΡΟΠΟΛΗ και τα σωματεία έμεναν ανοιχτά.

Η Λάρνακα έχει πολλές ιστορίες και γεγονότα που συνδέονται με καφενεία. Ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο ήταν οι χώροι όπου συνέβαιναν τα πιο πολλά και η περιέργεια του κόσμου τα μετέδιδε υπο μορφήν ειδήσεων. Έτσι, με τον προφορικό λόγο διασώθησαν μέχρι σήμερα ιστορίες και πληροφορίες που συμπληρώνουν τις γραπτές μαρτυρίες για την ιστορία της πόλης του Ζήνωνα.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment