ΤΑ ΛΕΥΚΑΡΑ ΚΑΙ Η ΛΑΡΝΑΚΑ

ΤΑ ΛΕΥΚΑΡΑ ΚΑΙ Η ΛΑΡΝΑΚΑ

Τα Λεύκαρα αποτελούσαν πάντα την πρώτη επιλογή των Λαρνακέων για εκδρομές ή και διακοπές. Τα καλοκαίρια οι Λαρνακείς νοίκιαζαν σπίτια στα Λεύκαρα ή έμεναν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία(!).  Σ’ αυτό το ξενοδοχείο τα σαββατοκυρίακα το καλοκαίρι έφερνε ορχήστρα. Σε διάφορα αρχεία εντόπισα φωτογραφίες που δείχνουν την προτίμηση τους για τα όμορφα και ιστορικά Λεύκαρα.

Ξεχωριστή  περίπτωση είναι η μεταφορά της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας κατά τις χρονιές 1941-43, όταν οι φόβοι που προκάλεσε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος , ανάγκασε και σχολεία και οικογένειες να μετακομίζουν σε χωριά της επαρχίας Λάρνακας.

 Αρκετές οικογένειες των Λευκάρων είχαν στενές σχέσεις με τη Λάρνακα, και πολλοί είχαν παντρευτεί ή ζήσει ή δημιουργήσει επιχειρήσεις  στη Λάρνακα. Επίσης πολλοί εκπαιδευτικοί υπηρέτησαν κυρίως στο Γυμνάσιο των Λευκάρων.

Πολλοί έμποροι λευκαρίτικων κεντημάτων είχαν συχνές και διαρκείς εμπορικές σχέσεις. Οι Λευκαρίτες κατά κύριο λόγο στη Λάρνακα πήγαιναν για να κάνουν τις δουλειές τους και για τη θάλασσα.

Δεν αναφέρομαι σε λεπτομέρειες. Από τις φωτογραφίες φαίνονται  τα πιο πάνω και οι δεσμοί της Λάρνακας με τα Λεύκαρα

Ευχαριστώ για την παραχώρηση φωτογραφιών την Γιωργούλα Λουκαϊδου, την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας, την Λεόνη Ιερωνυμίδου και  την  Έλλη Χριστοφόρου.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment