ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΡΑΝΤΙΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ.
Πριν αρχίσει η οργανωμένη ασφαλτόστρωση των δρόμων των πόλεων, τα Δημαρχεία διέθεταν αμάξια ή αυτοκίνητα ραντιστήρια τα οποία χρησιμποιούσαν για να «ραντίσουν» τους δρόμους για να «κάτσει» η σκόνη. Το ίδιο έκαναν και στα γήπεδα όταν είχε αθλητικούς ή ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το καλύτερο δεν ήταν το ότι προσωρικά έλυαν το πρόβλημα της σκόνης, αλλά η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος που μας έδινε την εντύπωση και την αύρα των πρώτων βροχών.
Την εικόνα και τη διαδικασία αυτή την περιγράφει πολύ όμορφα ο ΑνδρέαςΟ.Ευρυβιάδης στο βιβλίο του «Η ΠΟΛΗ, Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ Η ΛΑΡΝΑΚΑ» (2001) στο κεφάλαιο «Ο καλοκαιρινός καύσωνας και τα ραντιστήρια του Δήμου».
«Θυμούμαι όταν ήμασταν παιδιά κι ακόμη και αρκετά χρόνια αργότερα, πως ο Δήμος της πόλης μας καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έστελνε αργά το απόγευμα τα ραντιστήρια του για να ραντίσουν τους κυριότερους δρόμους της Λάρνακας με μπόλικο νερό και ιδιαίτερα τη λεωφόρο του παραλιακού της μετώπου, εκεί που βρίσκονταν και τα περισσότερα υπαίθρια καφενεία της πόλης μας. Το ράντσμα εξουδετέρωνε τη σκόνη και δρόσιζε το περιβάλλον. Αρχικά αυτά τα ραντιστήρια ήταν αμάξια, που τα έσερναν μουλάρια. Πάνω σ’αυτά ήταν τοποθετημένα ντεπόζιτα νερού ή βαρέλια. Στην προς τα πίσω μεριά του ντεποζίτου ή του βαρελιού υπήρχε μια βρύση πάνω στην οποία ήταν εφαρμοσμένος ένας διάτρητος δυόμισι περίπου μέτρων σωλήνας. Έτσι, όταν ο καραγωγέας άνοιγε τη βρύση, το νερό ξεπηδούσε από τις τρυπες του σωλήνα και ράντιζε το δρόμο. Αυτο το απλό και πρωτόγονο αμάξι του Δήμου σκορπούσε έτσι απ’όπου περνούσε, μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, τη δροσιά και την ευχάριστη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος. Λίγα χρόνια αργότερα αυτά τα ραντιστήρια έγιναν μηχανοκίνητα. Τα ραντιστήρια όμως του Δήμου εξυπηρετούσαν ακόμη και τα γήπεδα ποδοσφαίρου τον καιρό που δεν υπηρχαν οι χορτοτάπητες. Λίγα λοιπόν λεπτά πριν από την έναρξη των ποδοσφαιρικών αγώνων, τα μηχανοκίνητα ραντιστήρια του Δήμου έμπαιναν μέσα στο στάδιο Γ.Σ.Ζ., όπως τόσο ζωντανά το θυμούμαι, και ράντιζαν με μπόλικο νερό το χωματένιο γήπεδο».
Η φωτογραφία είναι από το πολίτιμο αρχείο της Δάφνης Χατζηπαντελή. Οδηγός του αυτοκινήτου εκείνη την εποχή ήταν ο Νικόλας Α. Κίρλαππος.
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ