ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή και ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδος στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.
Οι ρίζες των εθίμων αυτών εντοπίζονται στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Διονυσιακές γιορτές και στα Αφροδίσια, γιορτή προς τιμή της Αφροδίτης.
Δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για το πότε ξεκίνησαν οι καρναβαλίστικοι χοροί στη Λάρνακα. Εξ άλλου, ανέκαθεν, τα πρωτεία κατείχε η Λεμεσός , που άρχισε τους οργανωμένους χορούς και παρελάσεις γύρω στο 1900.
Οι πρώτες φωτογραφίες με καρναβαλίστικα κοστούμια με Λαρνακείς χρονολογούνται γύρω στο 1920. Μιλάμε βασικά για άτομα από πλούσιες οικογένειες, που είχαν την ευχέρεια να πληρώσουν μοδίστρα για να ράψουν κοστούμι. Οργανωμένοι χοροί άρχισαν γύρω στο 1925, κυρίως στον κινηματογράφο «Μακρίδη». Συνεχίστηκαν με τους γνωστούς χορούς της ΕΠΑ και του Πεζοπορικού και κορυφώθησαν τη δεκαετία του ΄80 με τους επιτυχημένους χορούς στο ξενοδοχείο «Τέσσερα Φανάρια».
Ο Χορός που διοργάνωνε το ξενοδοχείο «ΤΕΣΣΕΡΑ ΦΑΝΑΡΙΑ» ήταν ανεπανάληπτος με πάντοτε πρωταγωνιστή τον ακούραστο Εύρο Ευρυβιάδη. Ομάδες έκαναν προετοιμασίες μήνες πριν για να έχουν λόγο στις βραβεύσεις και το πρόγραμμα της βραδιάς. Το ίδιο επιτυχημένοι ήταν και οι παιδικοί χοροί όπου το βασικό λόγο είχαν τα παιδιά με τις έξυπνες αμφιέσεις τους..
Γίνονταν και παρελάσεις αρμάτων και ομάδων στην παραλιακή λεωφόρο των φοινικούδων με διοργανωτή το Δήμο Λάρνακας.
Ένα χρόνο πριν την ίδρυση της Προοδευτικής Κίνησης Λάρνακας, ομάδα των Ναυτοπροσκόπων, με πρωτοβουλία του Ερρίκου Λανίτη, κάλεσε τα παιδιά να λάβουν μέρος με άρμα στην καρναβαλίστικη παρέλαση. Η συμμετοχή στέφθηκε μ’επιτυχία.
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ