ΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠ’ΤΑ ΠΑΛΙΑ

ΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠ’ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Γραμμένη τον Αύγουστο του 1928 μια συνταγή γιατρού προς το φαρμακοποιό της εποχής, μας δίνει  στοιχεία για την περίοδο που ανοίκει.

Στη Γαλλική και στην Ελληνική γλώσσα, αναφέρονται  τα φάρμακα και οι οδηγίες του γιατρού. Μιλά για ενέσιμα φάρμακα που αφορούν τα κόκκαλα και  το συκώτι. Οι οδηγίες λένε να γίνονται οι ενέσεις «ανά πάσαν δεύτερην ημέραν».

Το πρώτο φάρμακο , γραμμένο στα γαλλικά, λέει για «1 boite d’ ampoule”  Calciosteline Glax.,  το δεύτερο “1 boite d’ ampoule” Cholegine  simple.

Το 1878 ιδρύθηκε στη Λάρνακα  νοσοκομείο,  κοντά στην περιοχή της Ακρόπολης, στο  σπίτι της Ελπίδας Λέφα. Πρώτος γιατρός διορίστηκε ο Dr F. Heidenstam. Το 1880 το νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε χώρο που δώρισε ο Ριχάρδος Ματτέι, απέναντι από τη σημερινή Αμερικανική Ακαδημία. Εκεί παρέμεινε έως το 1896, όταν και μεταστεγάστηκε για έναν χρόνο στο λοιμοκαθαρτήριο.

Οι γιατροί , από τη λειτουργία στη Λάρνακα  του Λαζαρέτου ( ένα είδος απολυμαντηρίου)  το 1835 μέχρι το 1931 που μεταφέρθηκε  στο χώρο που είναι  σήμερα η Αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας   ήταν οι Παύλος Βαλσαμάκης, Παναγής Αγγελάτος, Ιωσήφ Φόπλαντ, Giuzeppe Bottalico, Brachetti, o Δήμαρχος Frederic  C.Heidenstam,  Αντώνης Τσέπης,  Ηλίας Μαλλιώτης , Νικόλαος Ιατρίδης, Κωνσταντίνος Μακρίδης.  Ο κυβερνητικός γιατρός της περιόδου 1921-1929 ήταν ο Νικόλαος  Ιατρίδης.

Περισσότερα δεν μπορώ να παραθέσω. Αν κάποιοι φίλοι μπορούν να προσθέσουν κάτι, τους ευχαριστώ εκ των προταίρων. Ευχαριστώ τους Δρ. Γιώργο Μηλιώτη, Αντιγόνη και Φοίβο Πετρίδη.

Λούης Περεντός.

Leave a Comment