Ο ΜΑΝΑΒΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Ο ΜΑΝΑΒΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Τα παλιά χρόνια, πριν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κόσμος αγόραζε τα λαχανικά και τα φρούτα είτε από τους μανάβηδες που είχαν αμαξάκια στις γειτονιές, είτε από τους περιφερόμενους χωρικούς, που κατέφθαναν από τα γύρω χωριά με το γαϊδούρι τους κι έφερναν τα προϊόντα τους. Ντομάτες, αγγούρια, λαχανικά, φρούτα. ΄Ολα τοποπθετημένα σε ζεμπύλια και καλάθια, φορτωμένα στο γαϊδούρι τους.

Γύριζαν τις γειτονιές και σταματούσαν σε σημεία σχεδόν καθορισμένα. Οι γειτόνισσες μαζεύονταν, έκαναν τα ψώνια τους, τό’ριχναν και λίγο στο κουτσομπολοιό, και ο μανάβης τραβούσε για την επόμενη γειτονιά. Οι οικοκυρές διάλεγαν με προσοχή αυτά που ήθελαν. Το ζύγισμα γινόταν με τον ζυγό ή ζυγαριά. Περιορισμένα είδη ( μη φανταστείτε …αβοκάντο και..πάσιον φρουτ). Τα προϊόντα τότε ήταν μόνο όσα παρήγε η Κύπρος, εποχειακά. Για παράδειγμα δεν είχαμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ντομάτες, μανταρίνια, μπανάνες ( όπως τώρα έχουμε τα εισαγόμενα).

Αυτά για να μαθαίνουν και οι νέες οικοκυρές που κάνουν  τα ψώνια τους ον λάιν και τους τα φέρνουν στο σπίτι για παράδοση οι ξένοι, συνήθως, μεταφορείς.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ.

Leave a Comment