ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τα φωτογραφεία των δεκαετιών μετά το 1920 είχαν δημιουργήσει χώρους τους οποίους στόλιζαν με παραβάν ζωγραφισμένα, βάρκες, πίνακες, ξύλινες κολώνες και καρέκλες, σταντς και διάφορα άλλα.  Το Studio Glaszner εκτός από τα πιο πάνω, είχε και τη συνήθεια να χρησιμοποιεί βαλσαμωμενα πτηνά, τα οποία ετοίμαζε για να σταλούν σε εργαστήρια πανεπιστημίων της Ευρώπης. Τα τοποθετούσε σε σταντς ή ακόμη και σε καπέλα των γυναικών που φωτογράφιζε.

Την εποχή εκείνη ήταν της μόδας οι κοπέλες να παρακολουθούν μαθήματα μουσικής και  εκμάθησης μουσικών οργάνων, πιάνου, κιθάρας, βολιού ακόμη και μαντολίνου. Μια παρέα από Λαρνακιώτισσες πήγαν  να μάθουν κιθάρα και μαντολίνο στον δάσκαλο Παστελλίδη. Λίγα μαθήματα έκαναν, δεν έμαθαν καθόλου, αφού δεν είχαν ούτε πραγματικό ενδιαφέρον ούτε ταλέντο.

Σε κάποια φάση πήγαν για να φωτογραφηθούν στο φωτογραφείο του ΦΩΤΟ ΣΙΑΝΤ. Ντύθηκαν με τα καλά τους, έβαλαν και κοκκινάδι. Ο φωτογράφος, που πάντα είχε τον απόλυτο έλεγχο της πόζας του πελάτη,  τους πρότεινε να τις φωτογραφήσει σε διάφορες πόζες. Μια από αυτές περιλάμβανε και μουσικά όργανα.

Τους έδωσε , λοιπόν, ένα μαντολίνο, πάντζιο και μια κιθάρα και τις φωτογράφισε. Βγήκαν οι φωτογραφίες, τις παρέλαβαν οι κοπελιές και μέχρι σήμερα τα δισέγγονά τους επιδεικνύεουν στις φωτογραφίες τις γιαγιάδες τους που ήξεραν να παίζουν μουσικά οργανα μόνο στον….ύπνο τους!

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment