ΤΑ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΕΛΛΟΥ ΚΑΙ  ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΛΟΥ

ΤΑ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΕΛΛΟΥ ΚΑΙ  ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΛΟΥ

Ο Ιωάννης Δ. Βεργόπουλος (1865-1922) καταγόταν απο το Μούρεσι Θεσσαλίας ( Βόλο ) , έζησε όμως στην Κύπρο, όπου μαζί με τον θείο του Κωνσταντίνο Διανέλλο (1845-1905), απο τον Κισσό Πηλίου, ήταν ιδιοκτήτης καπνοβιομηχανίας.

Το 1922 έφτασε στην Κύπρο αντικαθιστώντας τον αποθανόντα Βεργόπουλο ο εξ Αλεξάνδρειας ελληνικής καταγωγής Γεώργιος Πούλιας, ο οποίος ήταν ένας ισχυρός και δραστήριος οικονομικός παράγοντας της εποχής, με εμπλοκή και στην πολιτική,  για να αναλάβει την καπνοβιομηχανία “Διανέλλος και Βεργόπουλος”. Το εργοστάσιο ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ ΚΑΙ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΛΟΣ λειτουργούσε στο Καϊμακλί. Από ντοκυμαντέρ του ΡΙΚ του 1974 μαθαίνουμε ότι φιλοξένησε και πρόσφυγες στο χώρο του.

Το καπνεργοστάσιο Διανέλλου ιδρύθηκε το 1874 από τον Γεώργιο Δ.Διανέλλο, ο οποίος καταγόταν από το Πήλιο. Ο Δημήτριος Γ. Διανέλλος (1880-1950) μετά τον θάνατο του πατέρα του (και έως τον δικό του θάνατο) συνέχισε τις εργασίες και ανέπτυξε την καπνοβιομηχανία του. Μεταξύ 1950-1953 οι εργασίες διακόπηκαν και από το 1953 το εργοστάσιο εκσυγχρονίστηκε και επαναλειτούργησε με την επωνυμία «Καπνοβιομηχανία Γ.Δ. Διανέλλος και Υιός Λτδ», με στόχο την εξασφάλιση πόρων για τη συντήρηση του Ορφανοτροφείου και της Επαγγελματικής Σχολής, που είχαν δημιουργηθεί με το κληροδότημα του Δ.Γ. Διανέλλου στη Λάρνακα.  Η λειτουργία του εργοστασίου συνεχίστηκε έως και τη δεκαετία του 1960. Διευθυντής του εργοστασίου αυτού ήταν ο Μιλτιάδης Τζέτζας, από τα Τρίκκαλα Θεσσαλίας, σύζυγος της γνωστής μουσικού Νίκης Αδάμου Τζέτζα.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment