ΤΟΥΛΛΑ ΚΑΡΜΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ  (1918-2016)

ΤΟΥΛΛΑ ΚΑΡΜΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ  (1918-2016)

Τέλειωσε το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο και αμέσως έπεδειξε ενδιαφέρο για τα κοινά. Γνωστή λογοτέχνιδα της εποχής, ανήκε σε πλειάδα οργανώσεων που είχαν σχέση με τη φιλανθρωπία και τα πνευματικά, Εθνικά  και καλλιτεχνικά δρώμενα. Έπαιξε σαν ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις και σκηνοθέτησε αρχαίες τραγωδίες σε παραστάσεις.

Με την άφιξή μου στη Λάρνακα to 1971 και τη δική μου δραστηριοποίηση σε διάφορους τομείς, όπου πήγαινα την έβλεπα μπροστά μου. Από νωρίς φιλέψαμε και σιγά σιγά κατάλαβα ότι είχα να κάνω με προσωπικότητα μοναδική και αξιόλογη.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, ο ρόλος της ήταν πολύπλευρος και αποτελεσματικός. Πολλές φορές φιλοξένησε αγωνιστές που κρύβονταν μη συλληφθούν, είχε άριστες σχέσεις με τομεάρχες, αγωνιστές και συνδέσμους, σύντασσε φυλλάδια, έραβε με τη μηχανή της ελληνικές σημαίες και κεντούσε λάβαρα σωματείων και κεντήματα σε στολές. Συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Είχε πολύ καλές σχέσεις με τους Σταύρο Ποσκώτη, Γιώργο Τζυρκώτη, Γιώργο Λυκούργο, το Μιχαλάκη Παρίδη, την Ελενίτσα Σεραφείφ, τη Ρίτα Καλλινίκου…….

Είχε έμφυτο χιούμορ και η σχέση της με τη νεολαία ήταν παραδειγματική. Ήταν μαχητική για τα δικαιώματα των γυναικών, για προβλήματα που αφορούσαν την πόλη  και για εθνικά θέματα.

Kεντούσε τα πρωϊνά, και τ’ απογεύματα πήγαινε στις διάφορες κοινωνικές της υποχρεώσεις/δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 οι πραξικοπηματίες τη συνέλαβαν, αφού ήταν γνωστή φιλομακαριακή. Ήταν και βασικό στέλεχος της ΟΧΕΝ καθώς και στη Σχολική εφορεία Λάρνακας.

Έζησε σχεδόν όλη της τη ζωή στην οδό Αποστολίδου.  Ένα από τα λίγα  άτομα που  φεύγοντας μεγαλώνουν το κενό μεταξύ του χτές και του σήμερα.

ΣτΙς  φωτογραφία  η Τούλλα σε εκδήλωση  στο Δημητρίειο Πολιτιστικό Κέντρο  λίγο μετά το 1974, όπου τη βλέπουμε με τους Κυριάκο Καρνέρα, Παύλο Λιασίδη και Λούη Περεντό καθώς και στη συνάντηση με τον Οδυσσέα Ελύτη το 1980.

Λούης Περεντός

Leave a Comment