ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ( 1896-1960)

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ( 1896-1960)

Σημαντική προσωπικότητα με διεθνή καριέρα. Αφορμή της ανάρτησης είναι ένα φυλλάδιο του κινηματογράφου ΠΑΛΛΑΣ της Λάρνακας ( Απρίλης 1953), όπου ανακοινώνεται προβολή ντοκυμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Μητρόπουλου. Το γεγονός πρέπει να ήταν πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένες προβολές της τότε εποχής. Στην ίδια ταινία συμμετείχαν ο βιολιστής ΓΙΑΣΑ ΧΕΪΦΕΤΖ και ο πιανίστας ΑΡΘΟΥΡ ΡΟΥΠΙΝΣΤΑΙΝ.

Ήταν μια σειρά της 20TH CENTURY FOX από μικρές ταινίες με θέμα τη ζωή και το έργο των μουσικών με κύριο τίτλο ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ  ( OF MEN AND MUSIC).

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος κατάγεται από την Αρκαδία, αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή, σπούδασε διεύθυνση χορωδίας και σύνθεση.

Γύρω στα 1930 σταμάτησε  τη σύνθεση και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη διεύθυνση ορχήστρας, πρώτα στην Αθήνα και μετά το 1937 στις ΗΠΑ.

Απέκτησε διεθνή φήμη, αναλαμβάνοντας μάλιστα τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1958 για να παραμείνει σ’ αυτήν ως μαέστρος. Στις συνθέσεις του περιλαμβάνονται περίπου 40 έργα. Ορισμένα από τα έργα που συνέθεσε θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και αποτελούν σταθμό στη σύγχρονη ελληνική μουσική.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment