ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (1908-1973)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (1908-1973)

Παράλληλα με τις ράφταινες τα παλιά χρόνια στη Λάρνακα είχαμε καπελούδες. Μάλιστα.  Ήταν η Κατίνα-Λάμπρου Κυριακίδου,  η Έλλη Συμεωνίδου που είχαν τα καταστήματά τους  στις Φοινικούδες, η Ιωάννα Δημητρίου Παπακυριακού,  και η Ελένη Παναγιωτίδου, που είχε το πρώτο της κατάστημα στην οδό Αποστολίδη  και το επόμενο στην οδό Ευανθίας Πιερίδου.

Όλες κατασκεύαζαν καπέλα και τα πωλούσαν τόσο στις Κύπριες όσο και στις Αγγλίδες πελάτισσές τους. Κάποτε πήγαιναν και στην Αθήνα για να φέρουν νέες ιδέες και καπέλα.

Η Ελένη Παναγιωτίδου, γεννημένη στην Ορμήδεια, δεν είχε παιδιά και ανέλαβε την ανατροφή της  Νόννας. Από το αρχείο του Ανδρέα Γεωργιάδη βρήκαμε φωτογραφίες της Ελένης και τις δημοσιεύουμε. Είναι πασιφανές πόσο φρόντιζε την εμφάνισή της η Ελένη και πόση έμφαση έδινε στα καπέλα. Κατασκεύαζε και γιρλάντες και στέφανα για τις νύφες.  Η ζωντανή διαφήμιση την τότε εποχή έφερνε νέα πελατεία. Έτσι, στους γάμους κυρίως, πρώτη και καλύτερη φορούσε καπέλο. Και η Νόννα ήθελε πάντα να πρωτοφορέσει τα εισαγόμενα από την Αθήνα καπέλα.

Ιστορίες από μια άλλη εποχή, με άλλους ανθρώπους και άλλες συνήθειες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment