ΠΑΦΙΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

ΠΑΦΙΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ

Πολλά έγραψα για τις σχέσεις Λεμεσού-Λάρνακας και γι’ «ανταλλαγές» μεταξύ των πόλεων αυτών. Από καιρό ήθελα να κάνω μιαν έστω σύντομη αναφορά στους Παφίτες που έδρασαν-έζησαν στη Λάρνακα.

Σε αρκετές περιπτώσεις άτομα από την Πάφο έμεναν σαν οικότροφοι ( σπίτια και σχολεία) στη Λάρνακα για να φοιτήσουν στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο και  στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας.

Με πολύ συγκρατημένο ενθουσιασμό πρέπει να πώ ότι αρκετά ήξερα αλλά ακόμη πιο πολλά δεν ήξερα. Το ζεύγος Μάρω- Επιφάνιος Σολομωνίδης μου έδωσαν αρκετές πληροφορίες που  παραθέτω πιο κάτω.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗΣ (1896-1967). Γεννήθηκε στην Πάφο.Σπούδασε ιατρική κι αφού εργάστηκε στην Πάφο και Λεμεσό διορίστηκε κυβερνητικός γιατρός στη Λάρνακα και αργότερα Δημοτικός γιατρός. Ασχολήθηκε με το Θέατρο και με τη συγγραφή λογοτεχνικών και ιατρικών βιβλίων. Έγραψε τις γνωστές «Παφίτικες Επιθεωρήσεις» και άλλες.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ (1918-2000).  Γεννήθηκε στο Στρουμπί. Σπούδασε γιατρός. Αφού δούλεψε στο Σανατόριο Κυπερούντας και στη Δεκέλεια, εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα. Γνωστός για το ότι δεν εισέπραττε χρήματα από τους ασθενείς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ (1918- 2013 ). Γεννήθηκε στη Χλώρακα. Συνδικαλιστής της αριστεράς με πλούσια δράση, ο οποίος φυλακίσθηκε για τις ενέργειές του. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές και στην Κοκκινοτριμιθιάν. Δημοτικός Σύμβουλος και μετέπειτα Δήμαρχος Λάρνακας.  Ιδιαίτερα αγαπητός Δήμαρχος, στον οποίο η πόλη απένειμε το Χρυσό Μετάλλιον Ζήνωνος Κιτιέως.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (1929—–). Γεννήθηκε στη Χλώρακα. Δίδαξε στη Γιόλου, Πόλη Χρυσοχούς και στη Διανέλλλειο Τεχνική Σχολή Λάρνακας. Δραστήριος αντιπρόεδρος της επιτροπής για την Καταπολέμιση της Μάστιγας της πείνας  καθώς και σε πολιτιστικές επιτροπές της Λάρνακας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΤΣΙΔΗΣ(1913-1982). Γεννήθηκε στην Αρμίνου. Φοίτησε στο Γυμνάσιον Νικολάου Ι.Νικολαϊδη. Σπούδασε Θεολογία και δίδαξε Θρησκευτικά και Ωδική. Κατ’αρχάς στην Πάφο και μετά στη Λάρνακα. Διετέλεσε καθηγητής και Διευθυντής του Εμπορικού Λυκείου Λάρνακας. Πρωτεργάτης και παράγων των Κατηχητικών Σχολείων Λάρνακας.  Ήταν ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου , γνωστός για τους τακτικούς λόγους σε Εθνικές επετείους και Θρησκευτικές γιορτές. Ο Δήμος Λάρνακας του απένειμε το Αργυρούν Μετάλλιον της Πόλης για την πολυσχιδή του δράση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ. Δάσκαλος, Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος Σχολικής Εφορείας Λάρνακας. Μέλος πολλών επιτροπών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΑΛΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ .

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ(Γυμναστής), ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ και ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΡΠΕΤΕΑΣ διετέλεσαν Διευθυντές στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας (1973-4, 1974-79 απογευματινή φοίτηση και 1975-77 πρωϊνή φοίτηση αντιστοίχως), ΑΠΟΛΛΩΝ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΙΔΗΣ Διευθυντής και Επιθεωρητής Δημοτικής εκπαίδευσης, ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ Γεννήθηκε στην Πάφο. Φιλόλογος και μουσικός, γνωστός για τις χορωδίες που διηύθυνε. Λυκειάρχης και στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας. Συγγραφέας. ΓΛΑΥΚΟΣ Σ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ (1932-       ) Γεννήθηκε στο Κτήμα. Σπούδασε μαθηματικά. Υπηρέτησε σε Σχολεία κι έφθασε στο βαθμό του Λυκειάρχη, ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΝΙΤΤΗΣ. Δίδαξε Ιστορία στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακα. Μαυρονικόλας, μαθηματικός, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, μαθηματικός. ΝΙΚΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ, μαθηματικός και συγγραφέας.ΔΩΡΕΤΤΑ ΑΒΡΑΑΜΙΔΟΥ, ίδρυσε το Ελληνικό Ωδείο . ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΙΑΣΙΔΟΥ, καθηγήτρια πιάνου, βιολιού και ακκορντεόν. Γιώργος Μακρυγιάννης, δάσκαλος, Σάββας  Άσπρου, δάσκαλος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ( 1936-2017).Γεννήθηκε στη Λεμεσό αλλά μεγάλωσε στην Πάφο. Διετέλεσε Αστυνομικός διευθυντής Λάρνακας.

Λούκας Πετρίδης, διετέλεσε Υπαστυνόμος.

Νεόφυτος Σολομωνίδης, διετέλεσε Αστυμόμος.

Ανδρέας Λαμπιανίδης, Αστυνόμος, Αριστείδης Τζιαπούρας αν.Αστυνόμος.

ΖΗΝΩΝ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ. Διετέλεσε Έπαρχος Λάρνακας

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ. Από την Παναγιά. Διετέλεσε Διευθυντής του Νοσοκομείου Λάρνακας.

ΠΕΤΡΟΣ ΧΡ.ΘΕΟΛΟΓΙΔΗΣ Γιατρός. Ίδρυσε Κλινική στη Λάρνακα .

ΒΑΣΟΣ ΧΑΓΙΑΝΝΗΣ ( 1928-2018). Γεννήθηκε στην Πενταλιά. Σπούδασε στην Αθήνα τη φωτογραφική τέχνη. Εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα και λειτούργησε φωτογραφείο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΚΟΥΝΗΣ. Από το Μέσα Χωριό. Λειτουργούσε στη Λάρνακα μεγάλο δικηγορικό γραφείο από το 1970 .

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (1951—).Από το χωριό Αγιος Φώτιος. Φυσικοθεραπευτής και δικηγόρος. Βουλευτής Λάρνακας. Διετέλεσε και Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Διεχείρησης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών.

Οι ΓΙΑΓΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και ΦΟΙΒΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ δραστηριοποιήθησαν στο εμπόριο.

Μπορεί μερικές πληροφορίες να μην είναι ακριβείς. Αν έχει κάποιος κάτι που μπορεί να δώσει περισσότερο φως στο θέμα ( όπως πλήρη ονόματα, χρονολογίες ή λεπτομέρειες) ας κάνει σχόλιο.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment