ΣΚΟΡΔΕΛΛΗΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ( 1921-2018)

ΣΚΟΡΔΕΛΛΗΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ( 1921-2018)

Καταχωρημένος ακόμη στους καταλόγους της Αρχής Τηλεπικοινωνειών Κύπρου στη διεύθυνση Δήμητρας 3, ο Χριστάκης  Σκορδέλλης ήταν ο μηχανικός αυτοκινήτων που άφησε εποχή και όνομα στο επάγγελμα.

Ήρθε στη Λάρνακα σε νεαρή ηλικία κι έμαθε μηχανικός αυτοκινήτων στο θείο του Σάββα. Φυσικά, την τέχνη του βελτίωσε με τη μακρόχρονη εμπειρία του.

Είχε το γκαράζ του σε διάφορες τοποθεσίες ( ένα τσίγκινο κοντά  στο παλιό Γ.Σ.Ζ., ένα άλλο κοντά στο οίκημα της ΑΕΚ που το είχε συνεταιρικά με το θείο του Νικολόπο  και προς  το τέλος ένα εκεί στην βιοτεχνική ζώνη πίσω από το σωματείο της ΑΕΚ, στην οδό Δήμητρας). Την εποχή εκείνη λειτουργούσαν κι άλλα γνωστά γκαράζ  όπως του Σταυράκη Ελευθερίου, του Τάκη , του Αχμέτ Ιμπραήμ κοντά στο τζαμί  και του Παύλου ( απέναντι από τα γραφεία της ΣΥΤΑ).

Το σημαντικότερό του όμως ήταν εκείνο στην οδό Ευρυβιάδου,  το αδιέξοδο τότε δίπλα από το ξενοδοχείο ΤΕΣΣΕΡΑ ΦΑΝΑΡΙΑ. Πίσω ακριβώς από το γκαράζ ήταν τα γραφεία της εταιρείας  ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ , εισαγωγέων των αυτοκινήτων FIAT.  

Ήταν άνθρωπος με οξύ πνεύμα, δραστήριος και πάντα έτοιμος να βοηθήσει.  Ήξερε πολύ καλά και αγαπούσε τη δουλειά του και σου έδινε τη σιγουριά που ζητούσες, όταν του έπαιρνες το χαλασμένο αυτοκίνητό σου.  Ήταν ο πλέον ειδικός για τα αυτοκίνητα FIAT, αλλά και για τα VOLVO. Στις φωτογραφίες τον βλέπουμε να επιθεωρεί ολοκαίνουριο VOLVO VIKING. Σε άλλη φωτογραφία τον βλέπουμε με ένα σασί φορτηγού. Υπήρχε περίοδος όπου τα φορτηγά εισάγονταν χωριστά η «κάσα» και χωριστά το σασί και γινόταν η συναρμολόγηση στην Κύπρο.

Απο στενούς του φίλους δεν έπαιρνε χρήματα για τον κόπο που έκανε, εισέπραττε μόνο την αξία των ανταλλακτικών.

Με τις φόρμες του μηχανικού και τα γυαλιά του ήταν εύκολα αναγνωρίσιμος και προσιτός. Τον θυμάμαι που ερχότανε στην Τράπεζα με τις  μπλέ του φόρμες και τα γυαλιά. Γρήγορος στις κινήσεις του και σίγουρος  για το τι ζητούσε. Είχε και τσιράκια, με πρώτο και καλύτερο τον Λάμπρο Λακκοτρύπη αλλά και άλλους Τούρκους και  Έλληνες.

Ήταν καλός οικογενειάρχης και μεγάλωσε με αγάπη τα παιδιά του, τη Ξένια (Τοφαρίδου)  και τον Γιώργο. Ήταν άνθρωπος «έξω καρδιά» και συχνά έβγαινε με τους φίλους του για να διασκεδάσουν.

Ευχαριστώ τον γυιό του Γιώργο Σκορδέλλη για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες. Επίσης ευχαριστώ τον συνεργάτη του Λάμπρο Λακκοτρύπη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μου έδωσε.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΌΣ

Leave a Comment