ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΙΝΙΚΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Η Λάρνακα είχε πάντα πολλές φοινικούδες. Πέραν από τις γνωστές  στο παραλιακό μέτωπο, φοινικούδες υπήρχαν στην σημερινή πλατεία Ερμού, στην περιοχή Μακένζυ, στο χώρο πίσω από το Κοινοτικό Κέντρο, στο Τουραπή, γύρω από  το Χαλά Σουλτάν στην αλυκή, στην Τούρκικη συνοικία, στην περιοχή του  Άη Γιάννη αλλά και στο κέντρο της Λάρνακας στη μεγάλη χωράφα όπου είναι σήμερα ο χώρος στάθμευσης  ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ.

Η σημερινή οδός Γαλιλαίου, που εφάπτεται του χώρου στάθμευσης και που ενώνει την πλατεία ΖΗΝΩΝΑ ΠΙΕΡΙΔΗ  (ΠΑΛΛΑΣ είναι γνωστή) με την οδό  Ερμού δεν υπήρχε προηγουμένως. Μέχρι περίπου τα μέσα του 1950 ο χώρος αυτός  ήταν γεμάτος με φοινικιές, καλαμιές και μία ζιζυφιά!

Τα τότε παιδιά της γειτονιάς περνούσαν τη μέρα τους  παίζοντας στη χωράφα κυρίως ένα παράξενο παιγνίδι που πρώτη φορά το άκουσα. Ξάπλωναν στις πεσμένες καλαμιές και περίμεναν τις σαύρες να περάσουν από πάνω τους, διασκεδάζοντας  μ’ αυτό τον τρόπο.  Όταν ωρίμαζαν τα φοινίκια πάνω στις φοινικιές, τα παιδιά έριχναν πέτρες για να τα ρίξουν  κάτω. Κάποτε, μερικές πέτρες έμεναν ανάμεσα στα ξερά φύλλα των φοινικιών και σε επόμενες ριξιές έπεφταν μαζί με τα φοινίκια στα…κεφάλια των παιδιών!

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 οι Άγγλοι στρατοπεύδευαν αριθμό στρατιωτών.

Ευχαριστώ την Μάρω Σιεχριάν-Γεωργιάδου και τη Νόρμα Αραβή για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες.

Η χωράφα τότε ανήκε στον Κεβόρκ Σιαχμιριάν.

Λούης Περεντός

Leave a Comment