STUDIO GLASZNER

STUDIO GLASZNER

Για πολλές δεκαετίες το Studio Glaszner  εξυπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο χιλιάδες Κύπριους που ζητούσαν να φωτογραφηθούν επαγγελματικά. Δεν υπάρχει στη Λάρνακα σπίτι που να μην έχει οικογενειακές φωτογραφίες  του Γκλάζνερ.

Το 1882 ο Κάρολος Γκλάζνερ (1856-1926) έφθασε στην Κύπρο με τη γυναίκα του Aloysia , εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό.   Άνοιξε στη Λεμεσό φωτογραφείο, εκεί όπου ήδη δούλευε ο γνωστός φωτογράφος Φώσκολο όπως και ο Παπαζιάν      

Το 1900 κατέφθασε στην Κύπρο ο γιός του Λεοπόλδος.  Με τα χρόνια συνάντησαν πολύ ανταγωνισμό με το φωτογραφείο του Φώσκολο και αναγκάστησαν  να μεταφερθούν στη Λάρνακα.

Ξέρουμε ότι το 1903, ο Δήμος Λάρνακας κάλεσε τον Λεοπόλδο Γκλάζνερ να οργανώσει τη Φιλαρμονική του.  Έτσι ο Λεοπόλδος εκτός από τη δουλειά του στη φιλαρμονική  λειτουργεί παράλληλα μαζί με τον πατέρα του το φωτογραφικό στούντιο κοντά στην Καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ. Αργότερα είχαν το φωτογραφείο τους στην όδό Ευανθίας Πιερίδη, κοντά στην Μαρωνίτικη  εκκλησία , μετά στη γωνία των οδών Ζήνωνος  Κιτιέως και Λόρδου Βύρωνα ( πάνω από το ζαχαροπλαστείο «ΑΛΑΣΙΑ»),  και τελικά στη  Πλατεία Βαιλέως Παύλου.

Ο επαγγελματισμός και η αγάπη για το λειτούργημα έκαναν την οικογένεια Γκλάζνερ γνωστή ανά το παγκύπριο. Το στούντιο ήταν εξοπλισμένο με ό,τι μπορεί να επλουτίσει μια σκηνή.Καναπέδες, καρέκλες περίτεχνες, ταμπλό με ζωγραφιές, βάρκα, πίνακες , βαλσαμωμένα πουλιά, λουλούδια και ό,τι μπορεί να σκεφτεί ένα δημιουργικό πνεύμα για να δώσει ζωή και ομορφιά στο έργο του.

Είχαν ειδικότητα στις πόζες των ξευγαριών την ημέρα του γάμου τους. Επίσης κυκλοφόρησαν αριθμό ταχυδρομικών δελταρίων φωτογραφίζοντας τοπία σε όλη την Κύπρο.

Σε τρείς από τις φωτογραφίες που αναρτούμε εδώ βλέπετε την οικογένεια Γκλάζνερ ( Λεοπόλδο, Αννέτα και  Ίρμα), τις τρεις αδερφές  Κωνσταντινίδη, τη Μάρω Βαλδασερίδη και την Πέππα Ιακωβίδου, όλοι να ταξιδεύουν με τη βάρκα «ΕΛΠΙΣ».

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment