Α.Ε.Κ. ΚΑΛΙΦΑΤΖΙΩΝ

Μια άλλη Α.Ε.Κ. πριν 60 χρόνια

Α.Ε.Κ. ΚΑΛΙΦΑΤΖΙΩΝ

Μια άλλη Α.Ε.Κ. πριν 60 χρόνια

Το θέμα ξεκίνησε από μια φωτογραφία. Παρουσίαζε παρέλαση δασκάλων, προφανώς σε Εθνική επέτειο.  Αναγνωρίστηκαν αρκετοί από τους παρελαύνοντες. Η Μαρούλα Αναστασίου, η Μάχη Κωνσταντίνου, ο Παύλος Βαβλίτης,  ο Γιώργος Φραγκεσκίδης, ο Κώστας Μυριανθέας, ο Κώστας Αδαμίδης, ο Μηνάς Συλβέστρου.

Στη συνέχεια εντόπισα στη φωτογραφία, εκτός από τις σημαίες, δύο λάβαρα. Το ένα εκείνο του  σωματείου ΑΛΚΗ και το άλλο εκείνο της  Ένωσης Α.Ε.Κ. Λάρνακας, Καλιφατζίων.

Ψάχνοντας και ρωτώντας ηληκιωμένα άτομα της περιοχής  αυτής έμαθα ότι προς το τέλος της δεκαετίας του  ’50  έδρασε η ομάδα αυτή. Αρχικά το στέκι τους ήταν στη γωνία των οδών Φανερωμένης-Γεωργίου και Κατώλη και αργότερα μετά τις διακοινοτικές φασαρίες του 1963 μεταφέρθηκε στην απέναντι γωνία , Φανερωμένης  -Μιχαλάκη Παρίδη,στο καφενείο του Μαππουρίδη στα Καλιφάτζια.  Μετά από πολλές προσπάθειες, εντόπισα και παίκτες της ομάδας. Πρώτος και καλύτερος ο Θεοδουλής ο Μουλίτσιος, ο οποίος μου εξιστόρισε τα πιο κάτω.

Την περίοδο εκείνη δημιουργήθησαν διάφορες   συνοικιακές ομάδες στη Δροσιά, στα Καλιφάτζια , στο Σταυροδρόμι, στον Άη-Γιάννη,  στο Κίτι, στην Αθηαίνου και αλλού.  Συμμετείχαν σε πρωτάθλημα και η νικήτρια πήγαινε στο πρωτάθλημα   Β’Κατηγορίας  της Κ.Ο.Π. Το γήπεδο που χρησιμοπούσε η Α.Ε.Κ. το έκαμαν  οι παίκτες στο χώρο που είναι σήμερα το Κοινοτικό Κέντρο.

Ιδρυτής της ομάδας, πρόεδρος   και προπονητής  ήταν  ο Ευάγγελος ο πελεκάνος, ο πατέρας του διαιτητή Πάρη Ευαγγέλου. Παίκτες ήταν οι Θανάσης ( πορτάρης), Κύκκος, Καννίβαλος, Νώνης Προδρόμου, Κόκος του Jimy, Σιακός, Πήτερ, Πόπης , ένας άλλος Κόκος, Παναής ( έπαιξε και στην Ομόνοια),Θεοδουλής Μουλίτσιος, Ανδρέας Σοφοκλέους και ο Τίγρης.

Η αρχική ιδέα ήταν να ονομάσουν την ομάδα Π.Ο.Κ. ( Ποδοσφαιρική Ομάδα Καλιφατζίων), αλλά το εγκατάλειψαν επειδή στα Τουρκικά  ποκ ( bok) σημαίνει…σκατά!

Συμφώνησαν και συνεισέφεραν από ένα…γρόσι τη βδομάδα για κοινό ταμείο. Ταμίας ο Ανδρέας Σοφοκλέους. Σα νεαροί, όμως , που ήταν, όταν άρχισε το πανηγύρι του Κατακλυσμού, πήγαν στις φοινικούδες και τα έφαγαν όλα στο καζαντί  και  στους λοκμάδες.

Σε ένα από τα πρωταθλήματα ο προπονητής  ( Παύλος) της  Αναγέννησης του Αη-Γιάννη υποσχέθηκε στους παίκτες της Α.Ε.Κ. αν νικήσουν την ομάδα ΟΘΕΛΛΟΣ της Αθηαίνου ( οπόταν θα πήγαινε στην πιο πάνω κατηγορία η ομάδα του) θα τους έδινε από μία Λίρα.  Τελικά νίκησαν με 3-0, αλλά τη λίρα πήραν μόνο όσοι παίχτες της Α.Ε.Κ. πήραν μεταγραφή για την Αναγέννηση.

 Κάπως έτσι έχει το ιστορικό της Α.Ε.Κ. Καλιφατζίων.  Τα στοιχεία τα παράθεσα αυτούσια όπως μου τα είπαν ποδοσφαιριστές  της εποχής εκείνης καθώς και ο γιός του προέδρου-προπονητή της ομάδας Πάρης  Ευαγγέλου. Ανακρίβειες ή άλλες απόψεις είναι φυσικό να υπάρχουν, εφόσον δε μπορούν να επαληθευτούν. Όσοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω, παρακαλώ να το συμπληρώσουν εδώ.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment