ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ

Η γιορτή των ανθεστηρίων. Μικροί και μεγάλοι κατέκλυζαν το Γ.Σ.Ζ. για να γιορτάσουν με τον τρόπο τους την άνοιξη. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των Σχολείων και άλλων ομάδων, για να έχουν την καλύτερη διακόσμηση και την καλύτερη εκτέλεση στους  χορούς.

Μέχρι σήμερα έχω στη μνήμη μου τη μουσική των εμβατηρίων που έπαιζαν συνέχεια από τα μεγάφωνα  του γηπέδου, σε κερκίδες γεμάτες  από θεατές που περίμεναν να δούν τις επιδείξεις  των σχολείων.

Κυριαρχούσε  το άσπρο χρώμα στα φορέματα των μαθητριών. Έφτιαχναν γιρλάντες με λουλούδια και ξεκινούσε μια πομπή επιβλητική, με χάρη και ομορφιά. Κάποτε έφτιαναν και περίτεχνα άρματα. Νιάτα και φύση έσμιγαν για να γιορτάσουν τη γιορτή αυτή της Αφροδίτης, που έχει τις ρίζες της πολύ βαθειά στο χρόνο.

Ακολουθούσαν οι χοροί, που οι καθηγήτριες της Γυμναστικής παίδευαν τις μαθήτριες πολλές βδομάδες πριν. Οι θεατές χειροκροτούσαν σε κάθε χορό και θαύμαζαν  τα παιδιά τους που χόρευαν.

Αυτές οι μνήμες είναι των δεκαετιών πενήντα και εξήντα, όταν οι Άγγλοι έλεγχαν σχολαστικά κάθε πολυπληθή συγκέντρωση και μετά το 1960  ο αέρας της ελευθερίας έδωσε άλλο χαρακτήρα στα Ανθεστήρια.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment