ΝΕΑΝΙΚΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

ΝΕΑΝΙΚΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

Νεανικά λευκώματα λέγανε παλιά τα τετράδια όπου οι νέοι, μαθητές κυρίως, έγραφαν διάφορα αφιερώματα ή κατέθεταν τις απόψεις τους για θέματα που τους απασχολούσαν. Ξεκινούσε από ένα μαθητή ή μαθήτρια που ετοίμαζε διάφορες ερωτήσεις τις οποίες έγραφε στην αρχή μιας σελίδας.  Άφηνε 2-3 σελίδες άδειες και συνέχιζε με την επόμενη.

Το τετράδιο κυκλοφορούσε ανάμεσα στους  συμμαθητές/τριες που έγραφαν λακωνικά τις απόψεις τους για κάθε θέμα και μετά πήγαινε στον επόμενο. Νομίζω, μάλιστα , ότι η κυκλοφορία γινόταν στα κρυφά, για να μην το αντιληφθούν οι καθηγητές. Σε ένα λεύκωμα που έχω ΤΟΥ 1924 φέρει γενικό τίτλο  ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ.

Μέσα στις σελίδες τέτοιων λευκωμάτων απεικονίζεται η εποχή που γράφεται, ο τρόπος σκέψης, οι σχέσεις ακόμη και οι έρωτες των ανθρώπων. Γνωρίζω άτομο που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την γυναίκα του από τις απαντήσεις που έδινε σε ένα τέτοιο λεύκωμα.

Οι νέοι έγραφαν συχνά είτε με το μικρό  τους όνομα είτε με ψευδώνυμο. Εύλογο, άμα σκεφτεί κανείς τα ταμπού και τις φοβίες στα παλιά χρόνια. Ψευδώνυμα πρωτότυπα όπως  Fox-trot, Ξανθό Διαβολάκι, Γυφτοπούλλα, Θλιβερά Δύσις, Κόρη του βουνού,Κατεργάρα, Ονειροπόλος, Γλυκύ Παρελθόν, Ιδιότροπη, Άσπρη Καμέλια, Τρελλό φοιτητάκι, Κακούργα, Μερσινιοτόπουλο, Μικρός Γίγας, Παράξενη.

Δεν έλειπαν οι  ερωτήσεις σχετικά με τον έρωτα, την αγάπη, τη φιλία, τον πόθο, τα βάσανα, τα λουλούδια, τις συνήθειες, τη ζωή, το χαρακτήρα, τις εποχές, τη δυστυχία, τη χαρά, το Θεό, το μίσος. Και στο τέλος η ερώτηση «Τί ιδέαν έχετε περί της κτήτωρος”;

Μέσα σπό τις απαντήσεις του καθενός μπορεί ο αναγνώστης να καταλάβει το χαρακτήρα κάποιου. Πάντα υπήρχαν κάποιοι που έκαναν επίδειξη του τρόπου γραφής ή σκέψης.  Έγραφαν ακόμη και με κόκκινο μελάνι για να τους προσέξουν.

Συχνά οι φίλες, κυρίως, μεταξύ τους υπόσχονταν αιώνια φιλία μέσα μάλιστα από αυτοσχέδια στιχάκια.

Τέτοιος ρομαντισμός σήμερα εξέλειπε. Η εποχή των κινητών τηλεφώνων και της εύκολης πρόσβασης στο διαδίκτυο κατάργησε τα νεανικά λευκώματα. Η ανάγκη των νέων για έκφραση έχει άλλους τρόπους. Ο χρόνος θα τους αποκωδικοποιήσει στην εποχή της ανάμνησης.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment