ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΜΑΣ (1932-1996)

ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΜΑΣ (1932-1996)

Γεννήθηκε στη Λάρνακα. Πατέρας  του ο Λύσος Σανταμάς και μητέρα η Ιωάννα Κλεάνθη Μεσολογγίτη.

Απεφοίτησε από το  Γυμνάσιο Κερύνειας και στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Λονδίνο. Με την επιστροφή του στην Κύπρο δούλεψε σα δημοσιογράφος και μετά στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου σα Βοηθός έπαρχος. Στη συνέχεια υπηρέτη δούλεψε για λίγο στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και το 1966 προσελήφθη ως Περιφερειακός Επιθεωρητής στις Βρεττανικές Βάσεις Δεκέλειας. Ακολούθως διορίστηκε Διοικητής στις Βρεττανικές Βάσεις Ακρωτηρίου και μετά  Διοικητής στις Βρεττανικές Βάσεις Δεκέλειας μέχρι την αφυπηρέτησή του (1992).

Το 1974, με την άφιξη των προσφύγων, κυρίως στις Βρεττανικές Βάσεις Δεκέλειας ( Δασάκι Άχνας, Ορμήδεια, Ξυλότυμπου), η συμβολή του στην παροχή βοήθειας ήταν καθοριστική. Συνεργεία από Άγγλους στρατιώτες, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και Κυβερνητικά Τμήματα διένεμαν τέντες, τσαντήρια, ρουχισμό και ό,τι άλλο χρειαζόταν.

Από τη θέση που δούλευε φρόντισε για την παροχή αρκετών χορηγιών σε ευαγή ιδρύματα όπως τη Σχολή  Άγιος Σπυρίδωνας, το Σύνδεσμο Νεφροπαθών, την πορεία Χριστοδούλας, Παιδοκομικό Σταθμό Ξυλότυμπου,  και συνέβαλε στην κατασκευή των πρώτων παρατηρητηρίων στην αλυκή Λάρνακας.

Ήταν Πρόεδρος της Cyprus Ornithological Society των Άγγλων και αργότερα δημιουργήθηκε ο αντίστοιχος Κυπριακός Σύνδεσμος . Επίσης χρημάτισε Πρόεδρος της Νομισματικής Εταιρείας Κύπρου.

Μελετητής και συγγραφέας  θεμάτων για την Ιστορία της Κύπρου και για την εξέλιξη του νομίσματος στην Κύπρο. Το αρχείο του περιέχει σημαντικά βιβλία και έγγραφα, δημοσιεύματα περί Κύπρου γενικά, γκραβούρες με τοπία και γεγονότα της Κύπρου, χάρτες, πίνακες, αντίκες,  φωτογραφίες κ.ά.

 Χαρακτήρας  στωϊκός,  ήταν αγαπητός και έχαιρε εκτίμησης από την κοινωνία της Λάρνακας και γενικά της Κύπρου.

Ευχαριστώ τη Λήδα Σανταμά για την παραχώρηση φωτογραφιών και πληροφοριών.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment