ΓΩΝΙΑ ΟΔΩΝ ΕΡΜΟΥ-ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ

ΓΩΝΙΑ ΟΔΩΝ ΕΡΜΟΥ-ΔΙΓΕΝΗ ΑΚΡΙΤΑ

Το διατηρητέο αυτό κτήριο βρίσκεται στη γωνία των οδών Ερμού και Διγενή Ακρίτα στη Λάρνακα. Το κτήριο, όσο θυμούνται οι περισσότεροι, ανήκε στο  Δήμο Λάρνακας

Στο ισόγειο ήταν ο έμπορος Μιχαλάκης Βωνιάτης  που πουλούσε λάδι  από τα βαρέλια του, έκανε εξαγωγές κρεμμύδια και πατάτες και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου προμήθευε τα Αγγλικά στρατεύματα κυρίως με κρέας.

Στο ανώγειο υπήρχαν πολλά δωμάτια και μάλιστα ήταν αριθμημένα.  Κατοίκησε   η οικογένεια της Γεωργίτσας Γεωργιάδη μέχρι το 1957, μετά  εκείνη του Στεφάν και της Ζαρμανίκ Γεοτζιάν,  τα παιδιά τους  Βαρτουί και Σιακέ και η γιαγιά τους. Ο Στεφάν λειτουργούσε εκεί και το οδοντιατρείο του. Γύρω στο 1960 λειτούργησε η υπεραγορά ΠΑΡΣΩΝ   μέχρι το 1996.

Υπάρχει πληροφορία ότι στο πίσω μέρος υπήρχε αυλή με ζωά και ταϊστρες  (γούρνες) κατά μήκος του τοίχου,  όπου έβαζαν την τροφή των ζώων.

Στην απέναντι γωνιά, εκεί που είναι σήμερα τα καταστήματα MANGO, είχε την κλινική του ο παθολόγος γιατρός Κοκτσιάν ( πατέρας της  Άννυ, που δίδασκε μουσική στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας).

Να πούμε ότι στα πολύ παλιά χρόνια το εμπορικό κέντρο ήταν εκεί που είναι σήμερα η οδός Κλεάνθη Καλογερά. Με την κατοπεινή ανάπτυξη, συνέχισε η εμπορική δραστηριότητα προς την οδό Ερμού.

Πληροφορίες μας έδωσαν  η Γεωργίτσα Γεωργιάδη, Κρίτωνας Γεωργιάδης, Παρσών Παρσών και Κίκης Κύπαρης, τους οποίους ευχαριστώ πολύ. Αν έχει κάποιος άλλες επιπρόσθετες πληροφορίες ή παρατηρήσεις είναι ευπρόσδεκτες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment