ΤΣΑΓΚΑΡΙΔΗΣ ΜΗΤΡΟΣ (1922-1990)

ΤΣΑΓΚΑΡΙΔΗΣ ΜΗΤΡΟΣ (1922-1990)

Η πατέρας του  Μήτρου Τσαγκαρίδη ο Κώστας καταγόταν από το Κάρμι  και ήρθε στη Λάρνακα. Ο  Μήτρος γεννήθηκε στη Λάρνακα.  Απεφοίτησε απο το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο με άριστα και συνέχισε στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Για πρώτη του δουλειά λειτούργησε κατάστημα εξαρτημάτων αυτοκινήτων στην τωρινή πλατεία Ερμού. Αργότερα δούλεψε μαζί με τον πατέρα του σε βιοτεχνία που εμφιάλωναν γαζόζες στη Στοά Κλεόπα. Τέλος, διορίστηκε Διευθυντής στην εταιρεία Τσιρίλλι και Παντελίδη Λτδ, (ΦΙΑΤ) , μέχρι το θάνατό του . Χρημάτισε και Γραμματέας της ΣΕΚ Λάρνακας.

Η φωτογραφία που βλέπετε μας έδωσε μιαν απίθανη ιστορία, η οποία εξελίχθηκε στην πλατεία Ακρόπολης. Το καφενείο ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ το διαχειριζόταν στα παλιά χρόνια ο θείος του Μήτρου ο Τίμαρχος Αδαμίδης, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Φλώρα κατοικούσε στο ανώγειο του απέναντι  κτηρίου. Στο ίδιο οίκημα έμενε και η οικογένεια του Μήτρου.

Στο χώρο εκείνο σύχναζε  ένας λούστρος, ο οποίος γυάλιζε τα παπούτσια των περαστικών. Μια μέρα, ο μικρός  Μήτρος, που βλέπετε στη φωτογραφία, πήρε τη θέση του λούστρου και ο θείος του Τίμαρχος  τη θέση του πελάτη. Ο μικρός περιποιήθηκε τα παπούτσια του  ποζάροντας ανάλογα στο φωτογράφο.  Η επιβλητική στοά που βλέπεται στη φωτογραφία δίνει την εντύπωση ότι η λήψη της έγινε σε κάποιο χώρο στην Αθήνα.

Μπορούμε να φανταστούμε πόσο πολυσύχναστη ήταν η περιοχή αυτή, αφού τα πιο πολλά σχολεία ήταν τριγύρω και οι παρελάσεις όλες περνούσαν απο εκεί.

Ευχαριστώ  τον Κυριάκο Τσαγκαρίδη για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment