ΣΠΥΡΟΣ Μ.ΠΕΤΡΑΚΙΔΗΣ (1893-1969)

ΣΠΥΡΟΣ Μ.ΠΕΤΡΑΚΙΔΗΣ (1893-1969)

Ο Σπύρος Πετρακίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα, εγγονός του Γεώργιου Χατζηπέτρου από την Κυθρέα, που ήταν γιός του Τσελεπή Χατζηπετράκη Κυθερίου ( στρατιωτικού στην Ελλάδα). Λόγιος, δημοτικός σύμβουλος, δημοσιογράφος, και πάνω απ’όλα μαχητής για τα δίκαια του Κυπριακού Λαού. Φοίτησε στο English Commercial School στη Σμύρνη.

Χρημάτισε λογιστής, ταμίας και δημοτικός γραμματέας του Δήμου Λάρνακας (1940-46). Παρετήθηκε για να πολιτευτεί. Σύζυγός του η Χαρίκλεια Μιχαήλ Τζαπούρα από τη Λάρνακα.

Στο βιβλίο του «Σελίδες της συγχρόνου Κυπριακής Ιστορίας (1931-1952) παρακολουθούμε τους αγώνες που έκαμε, κυρίως εναντίον της Αγγλικής Διοίκησης για τα δικαιώματα του Κυπριακού Λαού και της ελευθερίας της έκφρασης. Πύρινα άρθρα, που δημοσίευε στην εφημερίδα «ΚΥΠΡΟΣ» που εξέδιδε (1936) και ανεστάλη λόγω της λογοκρισίας, διακρίνονται για τη μελετημένη προβολή των δικαίων του λαού της χώρας μας. Το ίδιο έκανε με άρθρα και επιστολές του που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΝΕΟΝ ΕΘΝΟΣ».

 Γνωστοί είναι οι αγώνες του για να κατασκευαστεί νέο λιμάνι στη Λάρνακα.

Το 1968 δημοσίευσε ένα εκτενές κείμενο με τίτλο «Συνεχίζεται άρα γε η κατάρα της Αποικιοκρατίας όπως καταντήσει η πόλις της Λάρνακας εις πόλιν αλιέων;». Αναφερόταν το εκτενές κείμενο σε άλλα πρηγούμενα άρθρα με τίτλο « Εξ αφορμής των δηλώσεων του λιμενολόγου κ.Δημ. Πίππα» ( 1962) και «Μοναδική Πέτρα σκανδάλου το λιμενικόν ζήτημα» ( 1963).

Ευχαριστώ τον Κυριάκο Δρουσιώτη για την παραχώρηση αρχειακού υλικού.

( Πληροφορίες από το «ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΥΠΡΙΩΝ 1800-1920» του Αριστείδη Λ.Κουδουνάρη, το αρχείο του Κυριάκου Δρουσιώτη και εφημερίδες εποχής).

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment