ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ-ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ-ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η  Ήβη Πετρίδου σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1925-1928;).  Από το 1896 μέχρι το 1928 Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ο Κωστής Παλαμάς. Στο φωτογραφικό αρχείο της Μαρούλας Πετρίδου υπάρχουν δύο φωτογραφίες  του Κωστή Παλαμά στο γραφείο του.

Θα διερωτηθεί κάποιος  «μα, φωτογραφίες του Κωστή Παλαμά στο γραφείο υπάρχουν πολλές». Αυτό  είναι σωστό. Πλήν όμως στις δύο αυτές φωτογραφίες  αναγράφονται ημερομηνίες 14.5.1926 και 18.5.1926 που συμπίπτουν με την περίοδο που η Ήβη Πετρίδου έκανε τις σπουδές της.

Η Ήβη είχε αναφέρει στην κόρη της ότι σα φοιτητές έβλεπαν τον Παλαμά στο γραφείο του και ήταν πάντα σκυφτός. Την  ίδια περίοδο σπούδαζαν μαζί με την Ήβη οι Λεμεσιανοί Κώστας Χαράκης (μεταξύ 1923-27) και Ηρακλής  Αγγελίδης  ( μεταξύ 1923-28).

Από την ήττα των Ελλήνων το 1897 στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο  ο Παλαμάς ξεκίνησε μια συνεχή και έντονη προσπάθεια να εμψυχώσει τους  Έλληνες , δημοσίευε άρθρα, εξέδιδε βιβλία και αναδείχθηκε σε προσωπικότητα σημαντική.  Είναι φυσικό οι τότε φοιτητές να ήθελαν να τον γνωρίσουν.

Ευχαριστώ τη Μαρία Πετρίδου για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment