ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (1929-2009)
Γεννήθηκε στη Λάρνακα. Αρχιτέκτονας-πολεοδόμος –ζωγράφος. Βαθύ και ανήσυχο πνεύμα
Το όνομα του ταυτίστηκε ιδιαίτερα με το πολυσυζημένο σχέδιο για ανάπλαση της παραλίας των Φοινικούδων και την σύγχρονη εικόνα της Λάρνακας, αφού συνέβαλε καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης σχεδιάζοντας το πιο σημαντικό έργο υποδομής για την περιοχή, το παραλιακό μέτωπο, τις γνωστές «φοινικούδες».
Το 1994 συμπληρώθηκε η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης, που έγινε ύστερα από μελέτη και σχέδια του. Η διαμόρφωση /αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης είχε ως στόχο, μέσα από μια σειρά έργων αναδιάταξης των χώρων και έργων συμπληρωματικών, με τις κατάλληλες κατασκευές, τον εξοπλισμό και τον φωτισμό, να αναδείξει τον μοναδικό χαρακτήρα της παραλίας των «Φοινικούδων». Ταυτόχρονα, είχε ως στόχο την μετατροπή του μετώπου σε μια σύγχρονη τουριστική παραλία με όλες τις ανέσεις, χωρίς να αλλοιωθεί ο παραδοσιακός του χαρακτήρας.
Όταν έφυγε από τη ζωή το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε μια οδό της πόλης και αντιπροσωπία του Δήμου να παραστεί και θα καταθέσει στεφάνι στην κηδεία του, που έγινε στην Αθήνα.
Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για ένα ολοκληρωμένο χαρακτήρα, κοσμοπολίτη, με απόψεις και θέσεις σταθερές, με όραμα κι επιμονή για το μέλλον της αρχιτεκτονικής και της ποιοτικής ζωής των κατοίκων. Τύγχανε διεθνούς αναγνώρισης και ήταν διάσημος για τα έργα που σχεδίασε.
Θυμάμαι όταν και στη Λεμεσό τον είχαν καλέσει για συμβουλές σχετικές με την ανάπτυξη της πόλης τους είχε πει ότι θα πρέπει να αποφύγουν το κακό παράδειγμα της παραλίας της Αμμοχώστου. Τους συμβούλευσε να κτίζουν ψηλά κτήρια, αραιά και με ενδιάμεσους χώρους πρασίνου, για να μπορεί να υπάρχει άνετη πρόσβαση αέρα, φωτός καθώς και οπτική επαφή με τη θάλασσα. Αυτά που έλεγε μάλλον…τώρα ξεκίνησαν να τα αφαρμόζουν.Φαίνεται ότι ο συντηριτισμός που διακατέχει τον Κύπριο βάζει αντρόσιν (τροχοπέδι) στην ανάπτυξη, με τα μέτρα πάντα ενός εμπνευσμένου αρχιτέκτονα, διεθνούς φήμης.
Αναφέρω επίσης ότι στην Κύπρο ερχόταν συνήθως για επαγγελματικούς λόγους,αφού τόσο η οικογένειά του όσο και το γραφείο του ήταν στην Αμερική. Διατηρούσε φιλικές σχέσεις με Κύπριους ( Πεύκιος Γεωργιάδης, Νίκος και Ναδίνα Δημητρίου, Μάρλεν Πίττα) με τους οποίους συνήθιζε να πηγαίνει στο θέατρο και σε άλλες εκδηλώσεις.
Ήταν παντρεμένος με την εξ Ελλάδος Ελένη που ήταν κεραμίστρια και είχε δυο παιδιά.
Στη φωτογραφία τον βλέπουμε σε μια από τις επισκέψεις του στην Κύπρο (1970-71) να εξηγεί στα παιδιά της Μάρλεν Πίττα ( τον Αλέξανδρο και τη Μελίσσα) τη χρήση κάμερας.
Ευχαριστώ την Μάρλεν Πίττα και την Αλεξάνδρα Γαλανού για τις πληροφορίες.
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ.