ΣΥΜΕΩΝ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ (1880-1957)
Γεννήθηκε στη Λάρνακα. Φοίτησε στο Παγκύπριο Διδασκαλείον και δίδαξε σα δάσκαλος στα χωριά Περβόλια, Μαζωτό, Αγγλισίδες, Τερσεφάνου, Άγιο Θεόδωρο. Το 1920 χειροτονήθηκε εφημέριος του ναού Αγίου Λαζάρου από τον Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημο Μυλωνά και πρωθιερέας για 37 χρόνια, μέχρι το θάνατό του. Διετέλεσε Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου Λάρνακας.
Μετά το θάνατο του τοποτηρητή αρχιμανδρίτη Μακαρίου Μαχαιριώτη διετέλεσε Επίτροπος της Μητρόπολης Κιτίου (1941-1948). Επίσης ήταν Θρονικός Επίτροπος της Μητρόπολης Κιτίου και από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ» και των Κατηχητικών σχολείων.
Σύζυγός του η Ζηνοβία Νεοφύτου Τραπελίδου από τον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας. Είχε έξη παιδιά, τρία αγόρια τους Νίκο, Μίκη, Συμεών, και τρία κορίτσια Φροσούλα, Έλλη και Κατερίνα (Νίνα).
Έμενε με την οικογένεια του στα δωμάτια-κελιά πέριξ του Αγίου Λαζάρου. Δεν έβγαινε από το χώρο αυτό εκτός για δύο λόγους. Για να πάει στις παιδικές παραστάσεις των σχολείων και για το ρίξιμο του Σταυρού στα Θεοφάνεια.
Είναι γνωστό ότι τα παλιά χρόνια δεν γίνονταν τελετές γάμων στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, αλλά σ ‘εκείνη της εκκλησίας της Παναγίας Φανερωμένης. Ο Παπακώστας τέλεσε για πρώτη φορά το γάμο της κόρης του Έλλης με τον Κώστα Γαβριηλίδη στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου γύρω στο 1936.
Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Εθνικού αιτήματος της Ενώσεως. Ο ίδιος δεν ταξίδευε, αλλά ζήτησε από τη γυναίκα του να του φέρει από τον Παρθενώνα χώμα και να το σκορπίσουν στον τάφο του, ό κι εγένετο. Στα «ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ» τα πιο πολλά συλλαλητήρια έγιναν στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου.
Στο προαύλιο , στα κελιά και στη μεγάλη αίθουσα του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου φιλοξένησε αρκετούς πρόσφυγες που ήρθαν το 1922 από τη Μικράν Ασία.
Ευχαριστώ την εγγονή του Κοκούλα Νικολέτη για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες.
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-«ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ ΚΥΠΡΙΩΝ 1800-1920», Αριστείδη Λ.Κουδουνάρη.