ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΚΕΛΛΗΣ (————-1949)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΚΕΛΛΗΣ (————-1949)

Πολύ λίγα ξέρουμε για τον σπουδαίο αθλητή Ανδρέα Μικέλλη. Όπου ψάξουμε σε αθλητικές αναφορές τον επαινούν για τις μεγάλες του επιδόσεις στις ρίψεις.

Ο Νεοκλής Κυριαζής αναφέρει σε βιβλίο του ότι σε λίστα δωρητών-δανειστών της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου ημερομηνίας 5.7.1857 ήταν και οι Μιχαήλ και  Δημήτριος Μικέλλη. Μάθαμε ότι ένας από τους παλαιούς της οικογένειας ήταν πλοίαρχος.

Στην επετειακή έκδοση 125 ΧΡΟΝΙΑ Γ.Σ.Ζ. ο Χρύσανθος  Χρυσάνθου γράφει.

«Ο χειροδύναμος αθλητής του Γ.Σ.Ζ. Ανδρέας Μικέλλης, ο οποίος ανεδείχθη πολυνίκης αθλητής στους «Η’ Παγκύπριους Αγώνες» στη Λευκωσία σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους Λαρνακείς, είχε απαράμιλλη ρώμη και οι επιδόσεις του στις ρήψεις ήταν αξεπέραστες.

Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται ότι ο Ανδρέας Μικέλλης ήταν κάτοχος του Παγκύπριου ρεκορ με 34.12μ στη δισκοβολία για 30 χρόνια. Από το 1902 μέχρι το 1919 πέτυχε 11 πρώτες νίκες στους Παγκύπριους αγώνες. Εργαζόταν στο λιμάνι Λάρνακας ως ιδιοκτήτης μαούνων.  Ήταν σωματώδης, σωστός γίγαντας, γι’αυτό κι έγινε γνωστός με το παρατσούκλι «Κουλέρμος». Ο Μικέλλης πραγματικά δόξασε το Γ.Σ.Ζ. στα πρώτα του χρόνια.

Στην μια οικογενειακή φωτογραφία  πάνω δεξιά ο Μικέλλης Μικέλλη. Κάτω δεξια η Μαρία Μικέλλη γυναίκα του Αντρέα Μικέλλη. Η ηλικιωμένη είναι η Αντζέλικα μητέρα του Αντρέα και του Μικέλλη Μικέλλη. Στην άλλη είναι ο Μικέλλης με τη σύζυγό του Μαρί και τα παιδιά τους Κατερίνα, Μικέλη, Θεοδωρού και Αννίκα. Πρώτη σειρά αριστερά όρθια η Κατερίνα Χατζηστυλλή.

Ευχαριστώ την Γεωργία Κουλέρμου για τις πληροφορίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment