ΕΡΑΣΜΙΑ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

ΕΡΑΣΜΙΑ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Η δασκάλα Ερασμία Ερωτοκρίτου γεννήθηκε γύρω στο 1890 και πέθανε το 1979.

Ήταν γεροντοκόρη ( επί Αγγλοκρατίας  απαιτούσαν να είναι ελεύθερες οι δασκάλες) κι έζησε μαζί με την αδερφή της Καλυψώ σε σπίτι στην οδό Αφροδίτης. Το σπίτι το κληροδότησαν στο Δήμο Λάρνακας για να γίνει γηροκομείο, αλλά τελικά πωλήθηκε.

Ο χώρος είχε δύο σπίτια. Στο ένα έμεναν οι δύο αδερφές και το άλλο το νοικίαζαν. Η αυλή διέθετε ένα πλατύ καλντερίμι, όπου μαζεύονταν τα παιδιά της γειτονιάς για να παίξουν.

Η Ερασμία έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη γειτονιά. Βοηθούσε αρκετούς που είχαν ανάγκη.

Η Ερασμία δίδαξε  στο Δημοτικό Σωτήρος καθώς και στο Ευρυβειάδειο  ( έφτασε στη θέση Διευθύντριας).

Μετά το θάνατό της πωλήθησαν τα έπιπλα του σπιτιού. Υπάρχουν φωτογραφίες με πολλά πρόσωπα , κυρίως του 19ου Αιώνα. Μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλές  φωτογραφίες του Γεώργιου Δαμιανού από την Ερμούπολη της Σύρου, γεγονός που πιθανόν να δείχνει ότι πρόκειται για  συγγενείς της Ερασμίας είτε φιλικά πρόσωπα. Ακόμη πιο πολλές φωτογραφίες υπάρχουν ατόμων από την Τεργέστη, την Αθήνα, τη Μασσαλία, την Κωνσταντινούπολη, την Πολωνία, Ρουμανία, Αλεξάνδρεια.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες την Μάρω και Επιφάνιο Σολομωνίδη, την Ζωή Φαντούση-Χατζηκώστα, τη Δάφνη Χατζηπαντελή, καθώς και την Τούλα Λυκούργου. Στη μοναδική φωτογραφία βλέπουμε την  Ερασμία Ερωτοκρίτου καθήμενη  τέταρτη από αριστερά. Οι καθήμενες δασκάλες από αριστερά είναι πρώτη η Μαρούλα Αναστασίου, δεύτερη η Γιαννούλα Βενιαμίν, τρίτη η Μαργαρίτα Γεωργιάδου, τέταρτη η Ερασμία Ερωτοκρίτου, πέμπτη η Ιουλία Θεοδωρίδου ( διευθύντρια), έκτη η Χρυστάλλα Δικαίου και έβδομη η Θεοδώρα Περικλέους.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment