ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ( 1908-1993)

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ( 1908-1993)

Γεννήθηκε στο Κίτι . Πατέρας του ο Ευστάθιος και μητέρα του η Σταυρινή.

Από νεαρή ηλικία είχε έφεση στη μάθηση.  Τον επέλεξε ο Μητροπολίτης Νικόδημος Μυλωνάς για να φοιτήσει στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο. Παράλληλα με τη φοίτησή του υπηρετούσε και στη Μητρόπολη Κιτίου ως καλόγερος και ψάλτης. Τα  καλοκαίρια υπηρετούσε στο Μοναστήρι Σταυροβουνίου.

Υπήρξε αθλητής στο λιθάρι και αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παγκύπριου Ιεροδιδασκαλίου.  Απο το αρχείο του Γ.Σ.Ζ. βλέπουμε ότι συμμετείχε σε αγώνες μαζί με την ομάδα της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ (1930). Επίσης αλληλογραφεί υπογράφοντας σαν αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παγκύπριου Ιεροδιδασκαλίου (1928).

Ο Πεζοπορικός Λάρνακας, θέλοντας να ετοιμάσει ποδοσφαιριστές από ομάδες της επαρχίας  διοργάνωσε τον Ιούνη του 1932 σχετικό πρωτάθλημα. Στον τελικό έπαιξαν οι ομάδες της Τερσεφάνου και των Λειβαδιών. Νίκησε η Τερσεφάνου με 1-0. Στην ομάδα έπαιξε και ο Νικόλας.

Τελειώνοντας το Ιεροδιδασκαλείο δυσκολεύτηκε να διοριστεί, αφού οι Άγγλοι δεν διόριζαν  εύκολα δασκάλους, απόφοιτους του Ιεροδιδασκαλείου. Για 25 χρόνια εργάστηκε σε οδικά έργα.

Δίδαξε στην Αστική Σχολή Λάρνακας , στο Δημοτικό Καλογερά. Οι μαθητές του τον θυμούνται ως ικανότατο εκπαιδευτικό.

Στο χωριό ήταν αγαπητός για τις συνεχείς συμβουλές που έδινε στον κόσμο και για τη διοργάνωση αθλητικών παιγνιδιών και την εκφώνηση ομιλιών στις εθνικές  επετείους.

Προσωπική μου μαρτυρία είναι η εξής.  Όταν δούλευα στην Λαϊκή Τράπεζα ( μέχρι το 1990) στη Λάρνακα, ο Νικόλας είχε πια αφυπηρετήσει και κατοικούσε στη Λευκωσία. Κάθε Πέμπτη ερχόταν με το λεωφορείο και  συζητούσαμε διάφορα θέματα. Σε όλα ήταν μέσα. Ατελείωτες απόψεις και με λόγο μεστό και σίγουρο. Κάτοχος της γλώσσας αλλά και των θεμάτων που ταλάνιζαν τότε την Κυπριακή κοινωνία. Δωρική εμφάνιση και έκφραση.

Φόρος τιμής σ’ένα άτομο της πολύ παλιάς σχολής, από αυτούς που άφησαν το στίγμα τους σε γενέες μαθητών.

Πληροφορίες από το αρχείο του Γ.Σ.Ζ. και το βιβλίο του Κίκη Ν.Λαζαρίδη «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ», 2011.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment