Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος (ΚΚΣ) (αγγλικάCyprus Government Railway ή CGR) λειτούργησε στην Κύπρο μεταξύ του Οκτωβρίου του 1905 και του Δεκεμβρίου του 1951. Διέθετε, συνολικά, 52 σταθμούς και στάσεις, οι σημαντικότερες εκ των οποίων εξυπηρετούσαν την Αμμόχωστο, το Πραστειό Μεσαορίας, τα Γέναγρα, την Αγκαστίνα, το Τραχώνι Κυθρέας, τη Λευκωσία, την Κοκκινοτριμιθιά, τη Μόρφου, το Καλό Χωριό Λεύκας, καθώς και την Ευρύχου.

Το σχέδιο το πρότεινε το 1903 ο Frederick Shelford, προβλέποντας σιδηροδρομική γραμμή, η οποία και κατασκευάστηκε σε τρία τμήματα μεταξύ του 1904 και του 1915.

Η σιδηροδρομική γραμμή που τοποθετήθηκε είχε εισαχθεί τμηματικά από την Αγγλία. Τα εγκαίνια του σιδηροδρόμου έγιναν από τον ύπατο αρμοστή στην Αμμόχωστο, απ’ όπου το πρώτο δρομολόγιο προς την πρωτεύουσα Λευκωσία πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1905.

Πάρα πολλοί Κύπριοι δούλεψαν για την κατασκευή του. Στη φωτογραφία μας από το πλούσιο αρχείο του φίλου Νίκου Ευαγγέλου Λίλλη, βλέπουμε μεγάλη ομάδα εργατών κάθε ηλικίας, κατά την επίσκεψη κάποιου Άγγλου αξιωματούχου ( ίσως και του Frederick Shelford) , στον οποίο πρόσφεραν και ανθοδέσμη που κρατά.  Διακρίνουμε μερικούς γραφείς αλλά και αρκετούς εργάτες που φέρουν στον ώμο τους σκεπάρνια. Μεταξύ τους και ο παππούς του Νίκου Ευαγγέλου, ο Γιαννής από την Μόρφου. Πιθανότατα η φωτογραφία να είναι στην περιοχή Μόρφου-Λεύκας-Ευρύχου.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment