ΝΙΚΟΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (1920-1981)

ΝΙΚΟΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (1920-1981)

Ο Νίκος Γ. Δημητρίου, φοίτησε στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, στο Γυμνάσιο Αθηνών και στο Maiden Erlegh Private school, Redding, στην Αγγλία.  Άνθρωπος δραστήριος και οργανωτικός, διετέλεσε   μέλος του Εθναρχικού Συμβουλίου,  Πρόεδρος και μέλος του δ.σ. του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, μέλος του δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου, πρόεδρος του  δ.σ. του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης, της Αρχής Ηλεκτρισμού  Κύπρου και του Ροταριανού Ομίλου Λάρνακας.

Διετέλεσε Υπουργός  Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και  πρέσβυς της Κύπρου στις Η.Π.Α.

Εμποροτραπεζίτης και βιομήχανος, στη Λάρνακα  ασχολήθηκε με τα κοινά. Οργάνωσε εμπορικές εκθέσεις.  Ήταν Γραμματέας του Γ.Σ.Ζ. και Πρόεδρος  του Πεζοπορικού. Είχε αξιόλογη δραστηριότητα στο Ροταριανό  Όμιλο σαν πρόεδρος.  Με  δική  του πρωτοβουλία ιδρύθηκε στην παλιά κατοικία της οικογένειας  Δημητρίου  το Δημητρίειο Πολιτιστικό Κέντρο ( 1973-1983), ένας  πρότυπος πολιτιστικός  χώρος , που έδωσε δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρνακας και της Κύπρου γενικά.

Αρκετές ήταν και οι τιμητικές του διακρίσεις. Ταξιάρχης του Τάγματος των Κέδρων του Λιβάνου καθώς και του Ντάννεμπρογκ Δανίας. Η Λάρνακα τον τίμησε το 1982 με προτομή ( έργο του Νικόλαου Κοτζιαμάνη) που τοποθετήθηκε κοντά στην βόρεια είσοδο του πάρκου του Παττιχείου Αμφιθεάτρου.  Λόγω βανδαλισμών, η προτομή μεταφέρθηκε σε αποθήκες του Δήμου Λάρνακας πριν τρία περίπου χρόνια, όπου παραμένει αναμένοντας απόφαση του  Δημοτικού  Συμβουλίου για επανατοποθέτηση σε νέο χώρο.

Λούης Περεντός.

( «Πληροφορίες από το Βιογραφικόν Λεξικόν  Κυπρίων 1800-1920» του Αριστείδη Λ.Κουδουνάρη,2010).

Leave a Comment