ΝΕΟΚΛΗΣ Γ.ΚΥΡΙΑΖΗΣ (1877-1956)

ΝΕΟΚΛΗΣ Γ.ΚΥΡΙΑΖΗΣ (1877-1956)

Τον χαρακτήρισαν λόγιο, συγγραφέα, δημοτικό και κοινωνικό παράγοντα. Σπούδασε ιατρική και η εντύπωσή μου από αυτά που ξέρω είναι ότι ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, σε εποχές που ο κόσμος ζούσε στην άγνοια, στους πολέμους και στη φτώχεια.

Δε μπορώ να φανταστώ πότε έβρισκε χρόνο για να ασχοληθεί με οσα έκανε. Εξασκούσε το επάγγελμα του γιατρού, διετέλεσε Δημοτικός Σύμβολος,  αντιδήμαρχος και Δημαρχεύων Λάρνακας, μέλος του Εθνικού και του Εθναρχικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Επιτροπής Αγίου Λαζάρου, επίτιμος έφορος Επαρχιακού Μουσείου Λάρνακας, δίδαξε στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο.

Ήταν μέλος της ομάδας που ίδρυσαν το σημαντικό περιοδικό ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, και εξέδωσε βιβλία που μέχρι σήμερα είναι πολύ χρήσιμα για τους μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου.

Παραθέτω τα βιβλία που εξέδωσε.

Ιστορικαί σελίδες. Η πόλις της Λάρνακας υπο το φως Ιστορικών Εγγράφων, 1929.

Κυπριακή Βιβλιογραφία, 1935.

Κυπριακαί Παροιμίαι, 1940.

Συλλογή ιστορικών ειδήσεων της πόλεως Λάρνακα-Σκάλα, 1946.

Κοινωνική δράσις της πόλεως Σκάλα-Λάρνακα, 1947.

Ιστορικαί ειδήσεις Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, 1948.

Ιστορία της Ιεράς Μονής Κύκκου, 1949.

Τα μοναστήρια εν Κύπρω, 1950.

Επωνυμίαι της Παναγίας, 1950.

Τα χωριά της Κύπρου, 1952.

Δέκα σημαντικά βιβλία που μπορεί ο καθένας να φανταστεί πόσο κόπο, πόσα ταξίδια και πόση μελέτη χρειάστηκαν. Δεν υπολογίζω τα έξοδα και τον κόπο έκδοσής τους, σε εποχές που οι πρωτεραιότητες του κόσμου ήταν άλλες.  Πληροφορούμαι ότι σύντομα θα εκδοθούν φωτοομοιότυπα των βιβλίων αυτών. Χειρόγραφά του άγνωστα υπάρχουν στο  Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας. Ακόμα έγραψε και 2 ανέκδοτα βιβλία που τώρα χάθηκαν τα χειρόγραφα. Ιστορία της Υγιεινής, και Τοπωνύμια της Κύπρου

Η Λάρνακα ευτύχησε  να έχει ανθρώπους όπως τον Νεοκλή Γ. Κυριαζή.  Έδωσε όλο του το ζήλο για να έχουμε εμείς και οι επόμενες γενεές πληροφορίες που  διαφορετικά θα είχαν χαθεί ή ξεχαστεί. Έχουμε υποχρέωση να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους.

Ευχαριστώ τον Μάριο Κυριαζή για την παραχώρηση των φωτογραφιών και για τις πληροφορίες. Στο Ιατρικό Μουσείο που λειτουργεί στη Λάρνακα ( οδός Καραολή και Δημητρίου) διασώζονται τα ιατρικά εργαλεία και αρκετό αρχειακό υλικό του Νεοκλή Γ. Κυριαζή.

Λούης Περεντός

Leave a Comment