ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Ακούσαμε πολλές φορές τις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνειών και Έργων και της Κυβέρνησης για το θέμα του λιμανιού της Λάρνακας. Ακούσαμε και τις απόψεις των τεχνοκρατών, των Αρχών, των Επιτροπών, των Εταιρειών Ανάπτυξης, των πολιτών. Απο το 1971 που ο υπογράφων κατέφθασε στη Λάρνακα, άκουσε τα πάντα για τα σχέδια για το λιμάνι. Και νόμιζε ότι το θέμα-πρόβλημα ήταν σύγχρονο και σε κάποια φάση θα γινόταν το όνειρο των Λαρνακέων πραγματικότητα.

Επειδή συνέχεια μιλούν ότι θα καρποφορήσουν οι διάφορες επαφές και δε ξέρω τι άλλο,  αναφέρομαι για την ιστορία ότι  από τη δεκαετία του ’60 οι Λαρνακείς διεκδικούσαν την κατασκευή λιμανιού, πλην όμως η γραφειοκρατία, η έλλειψη βούλησης και οι εκάστοτε αναβολές των κυβερνώντων μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

Την Πέμπτη, 27.6.1968, έγινε στην πλατεία Κίμωνος συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αναπτύξεως Λάρνακας , όπου συζητήθηκε το θέμα του Λιμανιού. Ο Σπύρος Μ. Πετρακίδης (1893-1969), γνωστός έμπορος, διανοούμενος και εκδότης της εφημερίδας ΚΥΠΡΟΣ (1936), δημοτικός Σύμβουλος και γραμματέας, δημοσίευσε  το 1968  ένα εκτενές κείμενο που δημοσιεύτηκε  με τίτλο «Συνεχίζεται άρα γε η κατάρα της Αποικιοκρατίας όπως καταντήσει η πόλις της Λάρνακας εις πόλιν αλιέων;». Αναφερόταν το εκτενές κείμενο σε άλλα πρηγούμενα άρθρα με τίτλο « Εξ αφορμής των δηλώσεων του λιμενολόγου κ.Δημ. Πίππα» ( 1962) και «Μοναδική Πέτρα σκανδάλου το λιμενικόν ζήτημα» ( 1963).

Οι Αποικιοκράτες έφυγαν. Πέρασαν τόσες κυβερνήσεις. Οι Λαρνακείς φωνάζουν, αλλά μόνο για σχέδια και πλάνα ακούν, την ίδια στιγμή που αδειοδοτήθηκε η δημιουργία μαρίνας πολλών εκατομμυρίων στη Λεμεσό, στην Αγίας Νάπα και αλλού.

Οι φωτογραφίες είναι από το Ιστορικό Αρχείο Λάρνακας, το αρχείο Ερρίκου Λανίτη και του Κυριάκου Δρουσιώτη ( στη φωτογραφία ο Σπύρος Πετρακίδης).

Λούης Περεντός

Leave a Comment